Automobili dočekali punoljetstvo

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Prijedorčani u prosjeku voze vozila stara između 15 i 18 godina. Ovaj prosjek diktiran je kako samim standardom građana tako i njihovom nemogućnošću, zbog zakonskih organičenja, da uvezu vozila novije proizvodnje od onoga što već posjeduju.
Najava ukidanja zabrane uvoza vozila starijih od sedam godina dobro će doći da se podmladi ukupan prijedorski vozni park u kojem još uvijek dominiraju golfovi i kadeti proizvedeni osamdesetih godina prošlog vijeka, kažu u Stanici za bezbjednost saobraćaja u Prijedoru.
– Nije problem da se u saobraćaju nađu i stara vozila. Ne znači da ako je vozilo staro da mora biti i neispravno. Na putevima u Zapadnoj Evropi i danas se sreću oldtajmeri. Međutim, problem stvara to što je veliki broj njih tehnički neispravan, a imaju uredno potvrđenu saobraćajnu dozvolu odnosno tehnički pregled. Osiguravajuće kuće kroz prste gledaju svojim klijentima, tako da se često dešavalo da automobili i ne idu na tehnički pregled već dobiju gotovu dokumentaciju – kaže Marinko Gnjatović komandir Stanice za bezbjednost saobraćaja u Prijedoru.
Uspostavljanjem sistema homologacije vozila otvara se mogućnost uvoza vozila koja ispunjavaju standarde izduvnih gasova odnosno imaju motore najniže kategorije evro tri.
– Najveći evropski proizvođači su te motore počeli proizvoditi 1998. i 1999. ugrađujući ih u malo luksuznije klase. Kasnije je to postao nekakav standard da bi danas u Evropi koristili motore kategorije evro pet. Očekujemo mogućnost da se, nakon ukidanja zabrane uvoza vozila starijih od sedam godina, uvoze automobili stari nekih 12 do 13 godina u klasi – kaže Gnjatović. Po njemu najveći protivnici ukidanja ove zabrane su trgovci novim automobilima.
– Sigurno će tu biti problema s trgovcima novih automobila kojima ne odgovara takav sistem. Dobar dio naših ljudi nema mogućnosti lizinga ni kredita i u situaciji su da uzimaju starija vozila i da ih koriste. Po meni je bolje i da su takva vozila, starija od sedam godina, na putevima nego da građani voze automobile od 20 do 25 godina starosti – kaže Gnjatović.
I u servisima za tehnički pregled slažu se s ovakvim mišljenjima.
Slavko Janković voditelj tehnuičkog pregleda „Trs komera“ u Prijedoru kaže da je prosjek automobila koji dolaze na tehničke preglede kod njih oko 15 godina.
– U posljednje vrijeme, zapravo kako je zaživio sistem elektronskog traženja tehničkog pregleda obrazac koji je uvezan sa Centrom za bezbjednost saobraćaja u Banjoj Luci posredstvom naše agencije, vozila na tehnički pregled dolaze dosta ispravnija. Građani su vjerovatno svjesni toga da se više ne može nigdje gledati kroz prste, pa tako svoje starije automobile prethodno voze kod majstora kako bi ih pripremili za tehnički pregled – kaže Janković pozdravljajući najavu ukidanja zabrane uvoza vozila starijih od sedam godina.
Fokus

Share.