Direktor škole ponudio ostavku zbog problema na ekskurziji-Školski odbor jednoglasno odbio

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Direktor Medicinsko-tehnološko i građevinske škole Prijedor Milenko Kosić ponudio je jutros ostavku na ovu dužnost zbog problema koje su učenici ove škole imali na maturskoj ekskurziji, ali je školski odbor ostavku jednoglasno odbio.

„Na zahtjev Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske jutros smo održali vanrednu sjednicu školskog odbora na kojoj su predstavljeni izvještaj sa maturske ekskurzije i informacija o jučerašnjem sastanku sa roditeljima, đacima i profesorima koji su učestvovali u ekskurziji i na kojoj sam ponudio ostavku“, rekao je Kosić Srni.

On je naveo da su na jučerašnjem roditeljskom sastanku izabrana tri roditelja koji će sa predstavnicima škole policiji prijaviti slučaj sporne ekskurzije i razmotriti angažman stručnog lica koje bi zastupalo školu u eventualnom sporu protiv agencije „Lajf turizam“ iz Prijedora, koja je bila organizator ekskurzije.

„Znamo da djecu ne možemo obeštetiti moralno, ali materijalno hoćemo. To, međutim, neće biti ni danas ni sutra, ali očekujem da može biti do kraja godine“, kazao je Kosić.

Profesorica ove škole, Snježana Stojančić, koja je bila vođa puta, na jučerašnjem roditeljskom sastanku do detalja je opisala cijelu ekskurziju rekla je da je najvažnije da su djeca doputovala kući živa i zdrava.

„To što smo preživjeli ne bih poželjela ni najvećem neprijatelju. Utješno je jedino to što su nam djeca govorila zašto se mi brinemo kada je njima dobro. Djeca kao djeca, zadovoljna su gdje god bila, ali žalosno je da se njihova ekskurzija, koja je trebalo da ima tako bogate sadržaje, svela na kupanje u bazenu i moru“, kazala je Stojančićeva Srni.

Maturanti su u povratku putovali više od 32 sata, a umjesto prenoćišta u hotelu, noć su proveli u autobusu, dok im je tokom putovanja tražen i dodatni novac iako su punu cijenu, 634 KM, platili prije polaska na put.

Sve vrijeme ekskurziju su pratili problemi zbog neispunjavanja ugovornih obaveza koje je agencija „Lajf turizam“ preuzela kako prema školi i učenicima, tako i prema prevozniku kojeg je angažovala.

I direktor i učenici i profesori tvrde da je za sve probleme odgovoran Amir Jaganjac, otac vlasnice agencije „Lajf turizam“, Maje Jaganjac. Prema njihovom svjedočenju, Maja Jaganjac bila im je vodič i bila je sa njima sve vrijeme puta, ali njen otac ih je napustio prvog dana puta.

„Mi smo imali detaljan plan i program ekskurzije na papiru i kad god bismo Maju pitali zašto se ne poštuje, u čemu je problem, ona bi odgovarala da se upravo čula sa tatom, da je došlo do neke izmjene. Onda bi se izgubila iz hotela satima, i tako iz dana u dan“, navela je profesorica Stojančić.

Ona je dodala da djeca nisu bila čak ni osigurana putničkim zdravstvenim osiguranjem, iako je i to bila obaveza agencije.

„Za jednu djevojčicu koju smo vozili u hitnu tražili smo od Maje polisu osiguranja. Rekla je da je u hotelu. Kad odemo u hotel po taj veoma važan papir, ona kaže tata joj je zaboravio dati. I doda da će joj ujutro tata poslati faksom te polise, a onda od toga naravno ne bude ništa“, rekla je Stojančićeva.

I direktor i profesori i roditelji tvrde da ništa u vezi sa ovom ekskurzije nije slučajnost nego je je u pitanju unaprijed smišljena i organizovana prevara.

Iz Centra javne bezbjednosti Banjaluka danas je saopšteno da Stanica javne bezbjednosti Prijedor u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Federacije BiH, intenzivno radi na utvrđivanju odgovornosti svih učesnika u organizovanju ove maturske ekskurzije.

Sa agencijom koja organizuje ekskurzije ugovor potpisuje direktor škole, a agenciju putem tendera i po Pravilniku o izvođenju ekskurzija i izleta Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, bira školski odbor.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske nema nadležnosti da učestvuje u izboru agencije koja realizuje ekskurziju, već isključivo školama daje saglasnost na realizaciju ekskurzije van granica BiH.

Ovo Ministarstvo u narednih mjesec dana uputiće Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske inicijativu za izmjenu Zakona o turizmu i predložiti znatno strože uslove za osnivanje turističkih organizacija, bez ikakvih ustupaka prema bilo kome.

Iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske Srni je rečeno da turistička agencija “Lajf turizam“ iz Prijedora ne posjeduje licencu za organizovanje turističkih putovanja.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Share.