Dobrotvorka Rajka Tarlać-Sebi ostavlja malo, drugima daje mnogo

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Naša redovna čitateljka i dokazana dobrotvorka Rajka Tarlać iz Sidneja nakon pet godina našla je vremena da dođe u rodni kraj, podno svoje Kozare, selo Ivanjska, odakle ju je život odneo daleko pre 42 godine. Najpre je kao mlada devojka po godinu dana radila u Njemačkoj i Švajcarskoj, a potom se otisnula preko okeana u daleku Australiju gde i danas živi i uživa u penzionerskim danima.
U rodni kraj nije došla praznih ruku. Donela je pomoć za svoje štićenike, o čijim sudbinama je čitala u rubrici Humanitarni most. Sve ih je posetila, donacije lično uručila i tako obradovala četiri porodice. Prvo je sa ekipom „Vesti“ prešla prag Ranka Majstorovića iz Omarske kojem je prošle zime, dok je bio u mraku bez struje, poslala novčanu pomoć.
Ruku punih brižljivo odabranih darova, gde se našlo za svakog ponešto, došla je pred kuću Majstorovića gde ju je Ranko srdačno i domaćinski dočekao. Tu je bila i Božana, Rankova kćerka, bolesna i nesposobna za rad, dok unuka Marka nismo zatekli. Otišao je na izlet u manastir Moštanica kojim obeležava kraj školske godine i završetak šestog razreda.
Rajka je Ranku pružila i novčanu pomoć od 100 australijskih dolara, dok je 30 KM namenila njegovom unuku. Ova pažnja zemljakinje, koja je na njega mislila i u dalekoj Australiji, duboko je ganula je već preosetljivog Ranka kojeg životne nedaće nikako da napuste.
Na napaćenom licu starca bol, a u umornim očima suze.
– Sramota me je jer nisam mogao da vas dočekam dostojnim ručkom… Nemam odakle, a vi mi toliko valjate. Slali ste mi pare dok sam bio bez struje, a evo sada mi opet pomažete. Pored tolikih kesa punih milošte i pare mi dajete. Ovo je za mene golemo i ne znam kako da vam se zahvalim – govorio je Ranko kroz suze.
Rajka je odgovorila:
– Bogu hvala jer on me je prosvetlio da živim skromno i da budem zadovoljna sa malim i da puno delim drugima, nemoćnima, bolesnima i siromašnima. Imam desetak štićenika kojima pomažem kada mogu i koliko mogu.
Nakon Omarske i kuće Majstorovića uputili smo se u Sključane kod Kozarske Dubice i posetili 25-godišnju Svjetlanu Kljaić, medicinskog fenomena jer je u komi rodila zdravo dete. Ona nas je dočekala u krevetu kao i obično, lepa i nasmejana.
Za nju je Rajka donijela 100 dolara, njenoj ćerki Jovani 30 KM i, naravno, mnoštvo poklona.
– Hvala vam, teta Rajka, što ste nas posetili i sve ovo nam doneli – rekla je Svjetlana, koja je retku i tešku neurološku bolest čudom preživela, ali je ostala nepokretna.
Žalila nam se na sve veće bolove u nogama i trnjenje zbog čega je bila primorana da smanji vežbe. Na terapije u Zagreb dugo nije išla jer nema novaca, ranije donacije su se potrošile, a za jedan odlazak joj je potrebno 300-400 KM jer plaća auto i vozača da je odveze i vrati nazad, mora nešto i da pojede, dok same terapije ne plaća.
Svjetlanina majka Milka kaže da joj je sada najveća briga Jovana i njen polazak u školu.
– Dete je svega nekoliko puta u životu bilo u gradu i trebaće joj vremena da se navikne, a na meni je velika obaveza i posao oko nje – kaže Milka, koja oseća da joj ponestaje snage.
Nakon Dubice Rajka se uputila u porodicu Kukić u Prijedoru, čijem su 11-godišnjem sinu čitaoci „Vesti“ obezbedili preko 5.000 evra za transplantaciju rožnjače u Italiji.
Mihajlo ovih dana ima ispite u školi jer polaže vanredno drugi razred, s obzirom na slab imunitet zbog prethodnih transplantacija kostne srži i jetre.
Mala napetost zbog provere znanja nestala je kada mu se donatorka toplim glasom obratila, a najviše se obradovao malom crvenom ferariju na daljinski pogon koji mu je od srca poklonila sa slatkišima i sokovima.
– Jako mi se sviđa autić… Nadam se da se neće odmah pokvariti kao ostali koje sam dobio – rekao je Mihajlo i nastavio da kruži po sobi svojom crvenom limuzinom.
On je od Rajke dobio još 30 KM a njegova majka 100 AUD.
Sonija Kukić se zahvalila dobrotvorki iz Sidneja na poseti i poklonima i uručila joj suvenir sa Kozare, na čijim obroncima je Rajka Tarlać ponikla, a Mihajlo ju je pozvao da sa njima obiđe Kozaru.
Poziv je prihvaćen, ali tek kad ova neumorna dobrotvorka okonča svoju humanitarnu misiju. Pravi odmor za nju počinje nakon što obiđe sve koje je naumila i odnese im ono što će brzo biti potrošeno, ali nikad zaboravljeno.

Svaka pomoć dobrodošla
Rajka Tarlać posetila je Marka Dobraša u Potkozarju koji sam neguje 14-godišnju ćerku, ometenu u psiho-fizičkom razvoju. Darovala im je 100 AUD i još 50 od svojih prijatelja Dese i Pere Lončar iz Sidneja.
– Marko i Marijana su u jako teškoj materijalnoj situaciji. Otac mora ćerki kupovati i pelene što je jako teško ne samo psihološki već i finansijski izdržati – kaže saosećajno Rajka.
Marko Dobraš ovih dana, od zore do mraka kosi livadu, a kada te poslove završi stići će žetva.
– Hvala ovoj velikodušnoj ženi koja brine o mom detetu. Njena pomoć za mene je velika, kao uostalom i sve što mi neko da. Danas je teško zaraditi jer posla nema, a bez novca se ništa ne može. Zato briga i pomoć dobrih ljudi vredi višestruko i tako treba i da im se vrati. Svim srcem želim da Rajku Tarlać Bog nagradi za sva njena dobročinstva – kazao je Marko Dobraš.

Jovana – đak prvak
Pred kućom Kljaića dočekala nas je šestogodišnja Jovana i odmah rekla da je dobila poziv za polazak u školu. Uskoro đak prvak moraće pet kilometara da se vozi autobusom. Baka će je, kaže, pratiti nekoliko dana dok ne upozna ostale đake, a onda će sama odlaziti i dolaziti iz škole autobusom.
Iako je od dobrotvorke Rajke dobila puno slatkiša, voća, sokova, ipak, kao i svako dete, Jovana se najviše obradovala lutki.

Prilog bračnog para Lončar
Bračni par Lončar dao je prilog od 100 dolara Rajki Tarlać da podeli kome ona smatra da je najpotrebnije. Ona je Marku Dobrašu dala 50 dolara, a za preostalih 50 kupovala darove porodicama koje je obišla.

POZIV DONATORIMA
Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije.Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.
Vesti-online.com

Share.