Htio se ubiti jer ga je ćerka uvalila u kredit

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nenad Mirković, predsjednik prijedorskog Udruženja prevarenih žiranata, tvrdi da je spriječio pokušaj samubistva jednog od preveranih prijedorskih žiranata koga je kćerka, kako kaže «uvalila u kreditno zaduženje od 38.000 maraka».
»Čovjek je došao u moju kuću i plakao. Govorio da će se ubiti, jer dug za kćerku ne može da plaća od skromne penzije od samo 300 maraka. Bio je očajan, ali sam ga pokušao uvjeriti da izlaza ima i da samoubistvo neće rješiti njegove probleme. No nisam siguran kako će se završiti njegov slučaj. Čovjek je ni kriv ni dužan prevaren od vlastitog djeteta, ali i od onih koji su njegovoj kćerki odobrili kredit a ništa nisu provjeravali. Neshvatljivo je da banke za žirante uzimaju i penzionere, ljude kojima smrtovnica viri iz džepa», priča Mirković.
On smatra da su se «banke i mikrokreditne organizacije uhvatile u pravo mafijaško kolo i to zbog njihovih dužnika čije kredite otplaćaju žiranti«.
«Na taj način ojadili su na na stotine Prijedorčana«, kazao je Mirković dodajući da su zbog ovakvih malverzacija u prošloj i ovoj godini peterica Prijedorčana izvršila samoubistvo.
I sam Mirković je zbog tuđeg kredita bankama i mikrokreditnim organizacijama morao da isplati više 35.000 maraka.
» Radeći na robnoj pijaci «Vilako» cijeli dan sam tako čak dvije godine kao rob radio za drugoga, kako bi mogao da ispoštujem bankarske propise i njihove garancije za kredit. Duga kao žirant još imam, ali prevaru plaćati neću . U istoj nevolji se našlo i 500 Prijedorčana , koji su pristupili našem Udruženju, a njihovi dugovi za tuđe kredite iznose oko pola miliona maraka«, govori Mirković .
Kaže da su prevareni žiranti zbog predizborne kampanje za sada odustali od blokade banaka, finansijskih ustanova i institucija na prostoru cijele BiH, ali da će poslije 3.oktobr stupiti u akciju, čije detalje još ne želi da otkriva.
Nezavisne novine

Share.