Istorijski čas posvećen doktoru Mladenu Stojanoviću

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Povodom 115. godišnjice rođenja i 69. godišnjice pogibije narodnog heroja dr. Mladena Stojanovića danas je održan istorijski čas i položeni vijenci ispred spomenika legendarnog partizanskog komandanta. Vijence su položile delegacije SUBNOR-a, ustanova i sportskih društava koje nose ime dr. Mladena Stojanovića, Boračke organizacije, opštine Prijedor i susjednih potkozarskih opština.
-Mladen je bio čovjek za primjer, revolucionar od najranije mladosti pa do kraja života, najpopularnija ličnost ustanka na Kozari, Krajini i mnogo šire i jedan od najhrabrijih boraca i rukovodilaca Narodnooslobodilačke borbe. Zato je njegov lik ostao da živi u sjećanju zajedno sa slavom herojske Kozare, rekao je prisutnima predsjednik opštinske organizacije SUBNOR-a Veljko Rodić.
On je dodao da je pred sadašnjim i budućim generacijama zadatak da čuvaju i njeguju tekovine narodnooslobodilačkih ratova potaknute tim neizmjernim herojstvom.
Zamjenik načelnika opštine Prijedor Milenko Đaković je obraćajući se prisutnima podsjetio da je Mladen Stojanović u vrijeme pogibije, aprila 1942. godine, bio komandant Drugog kozarskog narodnooslobodilačkog odreda i načelnik Operativnog štaba za Krajinu.
-Mladen je i prije pogibije postao legenda, jer su ga krasili humanizam, revolucionarni duh, odmjerenost i poštenje, rekao je Đaković.
On je dodao i da je veliki Mladenov doprinos razvoju zdravstva, sporta i kulture u predratnom Prijedoru. Spomen na ovog legendarnog junaka Kozare održava se svake godine ispred bronzanog spomenika dr. Mladena Stojanovića, koji je djelo njegovog brata, vajara Sretena Stojanovića.
Glas Srpske

Share.