Iz Sanitarne inspekcije poručili-Prijedorčani jedu zdravu hranu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ove godine, troje prijedorskih sanitarnih inspektora imalo je pune ruke posla, jer su visoke temperature protekloga ljeta bile jedan od razloga pojačanog rada, rekla je glavni sanitarni inspektor Slobodanka Banović.

– Dva puta smo obilazili pekoteke, ugostiteljske objekte, proizvodnju kolača, sladoleda, hrane u ugostiteljskim objektima, obišli smo i društvene ishrane, sad radimo pekare drugi put. Možemo reći da redovno uzimamo uzorke (dva puta mjesečno po 30 uzoraka) i može se potkrasti da je jedan od 30 neispravan, ostalo je sve u redu – potvrdila je Banovićeva.

U nadležnosti Sanitarne inspekcije su i školske kuhinje, odnosno organizacije koje se bave keterignom i donose gotovu hranu za učenike i prosvjetne radnike.

Pored toga, ova inspekcija je redovno vršila i kontrolu vode rijeke Sane, kao i vode u bazenima, rekla je Banovićeva i istakla da Prijedorčani nisu imali razloga za brigu.

– Prijedorčani imaju zdravu hranu, što dokazuje to što uopšte do sada nemamo trovanja, i to baš ove godine, kad nam je bila kritična temperatura – naglasila je Slobodanka Banović.

Da li zbog propisanih sankcija, ili iz nekog drugog razloga, svijest poslodavaca vezana za primjenu sanitarnih propisa je, u posljednje vrijeme, porasla, rekla je Banovićeva.

– Pošto su dosta visoke kazne, redovno se vrši sanitarna obrada. Evo, sad idemo u pekare drugi put, možda čuju i jedni od drugih da smo već krenuli, ali baš svi imaju sanitarnu obradu i svugdje naiđemo na kompletnu radnu odjeću koju treba da nose zaposleni. Analiza uzetih uzoraka vrši se u Zavodu za zaštitu zdravlja Republike Srpske, a troškove od 78 KM po jednom uzorku uzetom u redovnoj kontroli, bio ispravan ili ne, snosi subjekat kod kojeg je uzet. Ukoliko se radi o vanrednoj kontroli za ispravne uzorke, troškove snosi Inspektorat Republike Srpske, a za neispravne onaj kod koga su uzeti, rekla je Banovićeva.
Tekst – Kozarski vjesnik
Foto – GradPrijedor.com – arhiva

Share.