Knez će pomiriti posvađane Dragotinjce

Duško Milanović novi je knez kneževine Dragotinje, jedine kneževine na Balkanu.
Odluku o izboru kneza donio je Savjet kneževine koji je, kako nam kaže predsjednik Radovan Egić, bio jednoglasan u izboru.
– Zahvaljujem na povjerenju koje mi je ukazano i mislim da ću svoju dužnost, koju knez ima, a to je mirenje zavađenih ljudi, promocija sela i pružanje savjeta onima kojima je to potrebno, obavljati časno i pošteno – rekao je Milanović poslije krunisanja u kneza, koje je i ovoga puta bilo priređeno na tradicionalnoj 28. dragotinjskim večerima.
Novog kneza, koji je prošetao selom uz pratnju kneževe garde, pozdravilo je više od hiljadu posjetilaca ove manifestacije, uglavnom mještana Dragotinje i okolnih sela, ali i jednog broja gostiju iz Prijedora, Novog Grada i Kostajnice.
Poznati kustos i idejni tvorac ove manifestacije Simo Brdar rekao je da je realno očekivati da kneževina donese i određen rezultat, a to je, po njegovim riječima, turistička atrakcija Potkozarja.
– Interesovanje ljudi koji žive van granica BiH za kneževinu Dragotinju je veoma velika. Već smo imali goste iz Čehoslovačke i Slovenije, a takođe je veliko interesovanje I u Rusiji za našu kneževinu – kazao je Brdar, dodajući da je tokom svojih boravaka u Njujorku imao priliku da promoviše svoju kneževinu.
Najviše priznanje kneževine, Dragotinjska povelja, koja se dodjeljuje za izuzetan doprinos u nauci i kulturi i pronošenju imena svoga zavičaja, srpske kulture tradicije i običaja pripala je profesoru doktoru Radivoju Brdaru, velikom humanisti, a dodjeljuje mu se za izuzetan doprinos u medicini. U kulturnom programu učestvovao je veliki broj prijedorskih izvornih grupa te članovi KUD-a „Mladen Stojanović“ i KUD-a „Milan Egić“.
Pasoš kneževine
Predsjednik Savjeta kneževine Radovan Egić kaže da su i ove godine kneza izabrali jednoglasno. Ovo najviše tijelo u selu donijelo je i odluku o izdavanju pasoša kneževine.
– Pošto sve kneževine na svijetu imaju svoj pasoš, i mi smo odlučili da izdamo svoj pasoš. Odštampali smo 100 primjeraka, a može ga dobiti svako ko želi ako plati 10 maraka – kaže Egić, dodajući da i pasoš kneževine Dragotinje izgleda kao i svaki drugi pasoš. Dodatno je samo to što se u pasošu nalazi mapa kneževine i njena himna.
Prvi primjerak pasoša je uručen i načelniku opštine Prijedor Marku Paviću, koji je pozdravio nastojanje Dragotinjaca da očuvaju tradiciju.
Glas Srpske
Foto – www.gradprijedor.com