Ljubav prema motorima Milivoja Veselinovića duža od pola vijeka

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Prijedorčanin Milivoj Veselinović ili „Moto Miki“ kako ga zovu, prvi put je sjeo na motor svog oca daleke 1959. godine sa svega sedam godina i do danas se, iako penzioner, ne razdvaja od svog ljubimca dvotočkaša.

Iako mu je tada nekoliko centimetara falilo da dotakne zemlju, to mu nije smetalo da krišom uzima očev motor.

– Veselinovići su u Prijedoru poznati kao bajkerska porodica. Još je moj deda volio motore, pa smo u njemu i u ocu moj brat i ja imali veliku podršku. Otac je kupio „DKV“ 1957. godine i trebalo mi je 37 centimetara da sa tog motora dohvatim zemlju, ali sam ga, ipak, uz sve napore vozio – rekao je Veselinović.

On je dodao da su imali jedan od ukupno tri motora „kanjasaki“ 350 kubika na području tadašnje Jugoslavije. Jedan je bio u Zagrebu, jedan u Beogradu i jedan u Prijedoru.

Prva moto-trka na kojoj je Milivoj učestvovao bila je u Rogenburgu u Švajcarskoj 1976. godine i od tada je zaljubljenik u motore, a to je prenio i na svoju djecu, te poslije na unuke.

– Obje moje kćerke voze „harlija“. Dvanaestogodišnjem unuku, koji od četvrte godine vozi motor, napravio sam motor, a mlađem koji ima deset godina, a od pete vozi motor, takođe završavam „harlija“, tako da se tradicija nastavlja – rekao je Veselinović.

Kaže da mu je najljepša uspomena na moto-susrete u Šamcu, gdje je njegov moto-klub „Sveti Ðorđe“ osvojio pet prvih mjesta u šest disciplina.

– Osvojili smo prvo mjesto u guranju bureta od 50 kilograma prednjim točkom po travi. Od tada do danas me još niko nije nadmašio u ovoj disciplini – kaže  Veselinović.

Smatra da mladi danas preko noći hoće sve da postanu, rokeri i bajkeri, a to ne može jer treba nešto istinski voljeti da bi se postigao uspjeh.

– Još 2003. godine sam dobio priznanje, pehar i zahvalnicu Auto-moto saveza RS za najuspješnijeg takmičara i za unapređenje auto-moto i karting sporta u RS – ističe Milivoj u čijoj radionici se od 1994. popravlja „sve što se okreće na točku i što ima točak“, kako voli da kaže.

Karting staza

Pokušao je da osnuje i karting klub u Prijedoru, ali  do sada nije naišao na razumijevanje. Smatra da na aerodromu Urije u Prijedoru postoje dobri uslovi za karting stazu i halu zatvorenog tipa da djeca u njemu uživaju jer, kako kaže, i Niki Lauda je počeo na kartingu i završio na formuli.      

Glas Srpske

Share.