Mesna industrija u velikim problemima: Impro duguje devet miliona maraka

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Najveći problem predstavljaju nam neisplaćeni doprinosi od oko četiri miliona maraka, kaže stečajni upravnik Aleksa Nježić
Privremeni stečajni upravnik Aleksa Nježić potvrdio je jučer da u ovom trenutku Mesna industrija Impro Prijedor povjeriocima duguje više od 9.000.000 maraka.
Nad ovim preduzećem prekjučer je, odlukom Okružnog privrednog suda u Banjoj Luci, pokrenut stečaj.

Pokrenut stečaj
– Zaduženost će možda biti i veća, jer dugovanjima nije obuhvaćen dio kamata po osnovu kreditnih zaduženja prema bankama. Njihovo prispijeće tek očekujemo. U ovom trenutku najveći problem predstavljaju nam dugovanja za doprinose, koja iznose oko četiri miliona maraka – kazao je jučer u telefonskom razgovoru Nježić.
Odlaskom Impra u stečaj bez posla je ostalo 80 radnika. Nježić jučer nije mogao precizirati koliko plaća u ovom trenutku potražaju radnici Impra.

Novčane obaveze
Inače, pokretanje stečaja u Impru, koji je od 2006. u većinskom vlasništvu firme Orion 3 iz Banje Luke, predložili su Top farm iz Nove Topole i Hypo Alpe-Adria lizing Banja Luka, zbog neizmirivanja dospjelih novčanih obaveza.

Potraga za partnerom
Siniša Sukara, direktor i većinski vlasnik Impra, ranije je kazao da je u potrazi za strateškim partnerom i dokapitalizacijom Impra, čime bi bilo zaustavljeno pokretanje stečaja.
Dnevni avaz

Share.