Mraz uništio mlade biljke

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mraz koji je u petak ujutro osvanuo na poljoprivrednim površinama u RS, prouzrokovao je štete na usjevima, prije svega na mladim biljakama, navode poljoprivrednici.
Kolika je šteta pričinjena, za sada još nije poznato, a poljoprivrednici strahuju od novog mraza u narednim danima. Međutim, meteorolozi najavljuju rast jutarnjih temperatura, što bi svakako smanjilo uticaj mraza na usjeve.
Prema riječima Draška Banjca, poljoprivrednika i proizvođača povrća iz Gradiške, proizvođači sa ovog područja su bili vrlo zabrinuti u petak ujutro zbog pojave mraza.
„Stradale su površine na kojima su zasijane mlade biljke, prije svega mladi krompir“, kazao je Banjac.
On je naveo da po njegovim saznanjima usjevi paradajza i paprike nisu stradali, jer su već ojačali.
Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS, kazao je da je bilo mrazeva, posebno u nižim krajevima i ravnicama, ali da se još ne može reći kolika je šteta.
„Ne može se odmah procijeniti koliko su mrazevi uhvatili zasijanih površina i još nemamo procjene“, rekao je Usorac i dodao da mraz može nanijeti štetu povrću i voću ako je temperatura ispod minus pet stepeni Celzijusovih.
„Međutim, nije bilo mraza ispod minus pet stepeni, ali da bi se vidjeli njegovi efekti, potrebno je da prođe pet-šest dana, kada se može tačno utvrditi šta je to što je mraz napravio“, kazao je Usorac.
I mrazevi koji su se posljednjih nekoliko jutara pojavili na području prijedorske opštine mogli bi nanijeti štete izvjesnom broju povrtlarskih kultura, strahuju prijedorski uzgajivači povrća, dok se voćari pribojavaju pojava mrazeva u maju, što može bitno uticati i na razvoj plodova.
Prijedorski poljoprivredni stručnjaci ističu da je pojava mraza u ovo doba godine rijetka, te da može negativno uticati na samo pojedine povrtlarske kulture koje nisu pod plastenicima, a ni otporne na niske temperature. Novak Anđić iz prijedorske Poljoprivredno-savjetodavne službe tvrdi da mraz može nanijeti štete i voćarima i povrtlarima.
„Riječ je o takozvanom niskom mrazu koji se zadržava pri tlu i može da nanese štetu posađenim povrtlarskim kulturama poput paprike, paradajza, krastavca ili lubenice, a kod voćaka je najosjetljiviji organ cvjetni pup, od koga zavisi i budući rod koji može da bide uništen, ako su jutarnje temperature dva stepena ispod nule“, kazao je Anđić, pojasnivši da voćari čiji su voćnjaci u nizinama mogu očekivati i znatnije štete.
On je naveo da za sada još nemaju povratnih informacija o eventulnim štetama u baštama.
„Očekujemo da će poziva biti. Ako bude prijava, izaći ćemo na teren i procjenjivati prve štete“, kazao je Anđić.
„Smrznuti“ maj
U prijedorskoj Hidrometeorološkoj stanici ističu da ovako niske temperature u maju nisu zabilježene još od 1957. godine kada se temperatura spustila na minus 1,5 stepeni Celzijusa.
„Ono što ohrabruje je da ovako niskih jutarnjih temperatura uz pojavu mraza ne bi trebalo da bude u narednim danima“, kazao je Mladen Stojanović, prijedorski meteorolog.
Milica Đorđević, dežurni meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu RS, kazala je da je u petak zabilježen mraz zbog nižih temperatura, ali da se u narednim danima očekuje samo u višim predjelima i visoravnima.
Nezavisne novine

Share.