Najljepši kutak Republike Srpske – Eko centar Ljekarice

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Eko- centar „Ljekarice“ koji se nalazi na tromeđi Banja Luke, Prijedora i Sanskog Mosta, južno od Omarske u posljednjih nekoliko godina postao je najatraktivnija turistička destinacija u Potkozarju. Vlasnik Dragomir Lončar još početkom 90-ih godina na terenima današnjeg Eko-centra počeo sa vikendicom i dva jezera, da bi, svake godine dodavao novi sadržaj i danas ovu oazu ljepote pretvorio u etno centar sa 10 jezera i dva bazena, kampom i sportskim terenima koji služe za sportski ribolov, razne sportove na zemlji i vodi i kupanje, u netaknutoj prirodi sa gotovo svim potrebnim turističkim sadržajima.Okružen nepreglednom bjelogoričnom šumom, proplancima, te pojasom crnogorične šume Eko-centar se prostire na oko 40 hektara.
Tu leži čitavo bogatsvo ljekovitog bilja, gljiva i šumskih plodova.Sa prvim danima juna bazeni u Eko- centru „Ljekarice“ su otvoreni za kupanje i ugostili su sve ljubitelje odmora u prirodi, kao i đačke jednodnevne skeskurzije.
– Ovo je jedna od važnijih turističkih destinacija u Republici Srpskoj i šire i pomaci su vidni. Naprijed idemo onoliko koliko je to moguće. U izgradnji je još jedan bazen i hotel koji će iduće godine moći primiti prve goste i zbog smještajnih kapaciteta proširiće turističku ponudu na cijelu godinu, ističe Lončar.
On navodi da se ovdje još uvijek radi sezonski gdje se gosti zadržavaju jedan dan ili više dana ukoliko se odluče na kampovanje.
-U Eko-centru gostima na raspolaganju su i uređena mjesta za piknik i šetalište, sportski ribolov, dobra kuhinja i gosti ove godine imaju na raspolaganju više nego prošle a već naredne više nego ove, ističe Lonar.
On je izrazio nadu da će uspjeti da prati tu dinamiku jer je na putu da riješi neke kreditne aranžmane za dovršetak hotela, sportskog centra, omladinskog kampa i nekih drugih noviteta. Ono što Eko-centar pokušava i uspijeva to je da očuva autentičnost prirode.
-To je cilj i prioritet i to ne smije biti narušeno. Zato će i hotel biti obložen drvetom i etno stil gradnje se mora poštovati pogotovo naš potkozarski i krajiški stil mora da ostane autentičan. U planu je i izgradnja etno sela sa etno zbirkom naših starina iz 18. i 19. vijeka i izgradnja jedne crkve koja će biti urađena u ovakvom stilu gradnje, ističe Lončar.
Ovdje su kamen, drvo, pijesak i voda osnovni materijal koje priroda i prihvata a sve je propraćeno nacionalnom gastro kuhinjom.
Eko-centar će iduće godine imati hotel sa etno restoranom u rustičnom stilu, baštu od 600 do 700 mjesta te detalje na jezeru, splavove, banket salu, i konferencijsku salu, a biće 15 soba i 2 apartmana sa ukupno 60 kreveta.
Lončar ističe da je planirana izgradnja bungalova u kojima će biti 40 ležajeva, te omladinski kamp sa smještajnim kapacitetima od 200 kreveta za školu u prirodi, i sportski kompleks te da u ovom projektu ima podršku Vlade RS.

„Glas Srpske“ i Radio-televizija Republike Srpske i ove godine organizuju akciju „Biramo najljepši kutak Republike Srpske“. Glasanje traje do 27. juna.
I vi možete učestvovati u izboru “Najkutak Republike Srpske” tako što ćete dati glas onom prostoru koji je po vašem mišljenju zaslužio da bude izabran kao najljepši kutak Republike Srpske. Na taj način stičete pravo na jednu od nagrada koje su namijenjene upravo vama. SMS-om možete glasate tako što, na broj 091/510-101 pošaljete poruku koja sadrži riječ GLAS zatim redni broj prostora.
Ako želite glasati za Eko-centar „Ljekarice“ pod rednim brojem 2, tekst SMS poruke glasi: GLAS 2.
Broj važi za sva tri operatera mobilne telefonije u BiH. Cijena poruke je 0,80 KM+PDV

Share.