Najveće poplave u posljednjoj deceniji

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Načelnik opštine Prijedor Marko Pavić je rekao da je poplava koja je zadesila našu opštinu najveća u posljednjoj deceniji. Navodeći da je vodostaj Sane jutros dostigao visinu od 473 centimetara, on je potvrdio da je voda ugrozila više od 300 objekata i preplavila velike poljoprivredne površine, tako da će i štete biti ogromne. „Ovo je treći put ove godine da rijeke plave dijelove Prijedora, a ovo je najveća poplava u posljednjoj deceniji“, rekao je Pavić, koji je danas obišao poplavljena područja u Tukovima, Raškovcu i Gomjenici. Već sutra će biti formirana komisija za procjenu šteta koja će, kada se voda povuče, obići poplavljena područja i procijeniti nastalu štetu kako bi od Vlade Republike Srpske tražili pomoć, a i sredstvima budžeta opštine, pomogli stanovništvu u sanaciji posljedica poplava, najavio je Pavić.
On je rekao da će započeti projekat regulacije korita Miloševice donekle pomoći u zaštiti od poplava, ali da bez velikih ulaganja nema dugotrajnog rješenja ovog problema u Prijedoru. S obzirom da vodostaj Sane stagnira neće se primjenjivati mjere trećeg stepena pripravnosti u zaštiti od poplava koje je predložio Opštinski štab Civilne zaštite. Zbog opasnosti da plavne vode prodru u gradske bunare, koji se nalaze u zoni Tukova, prijedorski “Vodovod“ isključio je 3 bunara, tako da su pojedini dijelovi grada bez vode.
Iz ovog preduzeća stanovništvu je preporučeno da vodu prije upotrebe prokuvava, a u one dijelovima grada koji su bez vode upućene su cisterne. Stanovništvu na poplavljenim područjima pripadnici Odjeljenja za spašavanje na vodi i pod vodom prijedorske Teritorijalne vatrogasne jedinice danas su dostavili flaširanu vodu za piće i druge potrepštine, a na raspolaganju su im i čamci ove jedinice za prevoz. Zbog obilnih padavina vodostaj rijeke Sane od utorka ujutro, kada je izmjereno 350 centimetara, počeo je naglo rasti, a tokom noći, između utorka i srijede, eskalirao je na visinu od 473 centimetra.
Proteklu noć ojačavani su postojeći i rađeni novi privremeni nasipi za odbranu od vode u naseljima Tukovi i Raškovac, a jutros je u Gomjenici, na ušću Miloševice u Gomjenicu, prokopan i kanal za odvod plavnih voda. Procjenjuje se da će vodostaj Sane i njenih pritoka danas početi da opada.

Share.