Održan četvrti Skok preko kože

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U Prijedoru je u četvrtak održana već tradicionalna manifestacija „Skok preko kože“ kojom se studenti prve godine(brucoši) ovog fakulteta „primaju“ u ovu profesiju. Grupa od pedesetak studenata Rudarskog fakulteta u Prijedoru odjevenih u svečane uniforme je i pored lošeg vremena(jakog vjetra, kiše i snijega) prošla gradskim ulicama tradicionalno tražeći bruc-majora po prijedorskim kafanama i lokalima. Prema stogodišnjoj rudarskoj tradiciji, taj student neke od starijih godina se krije od brucoša u nekoj kafani jer ne želi da mu oni „pokvare ugled“, a kada ga pronađu nerado pristaje da ih odvede do mjesta gdje će „skokom preko kože“, koja simbolizuje rudarsko okno, potvrditi svoj poziv.
Manifestacija je u večernjim satima nastavljena u prijedorskom Pozorištu nakon čega je priređen i koktel za sve prisutne. Prodekan za nastavu Rudarskog fakulteta u Prijedoru Vladimir Malbašić je rekao da je „skok preko kože“ rudarska manifestacija u kojoj se mladi rudari primaju u profesiju. „Oni treba da pokažu da su dovoljno hrabri i odvažni i da mogu da pomognu svojim kolegama, te urade sve zadatke koji su pred njima“, dodao je Malbašić.

Nakon što su prve 3 manifestacije „Skok preko kože“ organizovali kao Rudarski odsjek Tehnološkog fakulteta u Banjaluci, ova četvrta manifestacija bila je u stvari prva koju je organizovao Rudarski fakultet iz Prijedora u saradnji sa Rudarskim institutom iz našeg grada. Ovogodišnjoj manifestaciji prisustvovali su i studenti sa srodnih fakulteta iz Beograda, Bora, Zagreba i Ljubljane koji nisu krili zadovoljstvo što su bili dio ovog događaja.
Osim njih, prisutni su bili i predstavnici svih rudnika na području Republike Srpske kao i preduzeća iz ove oblasti. Brojnim studentima i svim prisutnima se obratila i prof.dr. Nadežda Ćalić, dekan Rudarskog fakulteta u Prijedoru, koja je govorila o korijenima ove tradicionalne manifestacije u svijetu rudara. Zbog svog zanimljivog sadržaja ova manifestacija, koja se održava svake druge godine, je uvrštena i u program Turističke organizacije opštine Prijedor.
Treba reći da je Rudarski fakultet iz Prijedora u ovoj akademskoj godini upisalo oko 160 studenata, među kojima se nalaze i 42 brucoša. „Skok preko kože“ je osim svoje tradicije, dio obilježavanja Dana rudara koji se proslavlja uz Svetu Varvaru(17. decembar). Organizaciju ovogodišnje manifestacije su pomogli i opština Prijedor te kompanija Arcelor Mittal Prijedor. Više slika sa ove manifestacije možete uskoro pogledati u našoj galeriji.

Share.