Održan prvi Sajam radničkih zanimanja u Prijedoru

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pobjednici prvog sajma radničkih zanimanja koji je danas održan u našem gradu u organizaciji Udruženja građana „DON“ i Fondacije „Arcelor Mittal“, su Medicinsko-tehnološka i građevinska, Mašinska i Specijalna škola „Đorđe Natošević“. Izvršna direktorica „DON-a“ Murisa Marić naglasila je da je osnovna poruka učenicima završnih razreda osnovnih škola da je lijepo biti pekar, bravar i krojač i da ta zanimanja imaju budućnost. „Želimo da roditelji prepoznaju da su ovo prosperitetna zanimanja i da razmisle da li sva djeca treba da upisuju gimanizije, ekonomske ili medicinske škole, a da onda budu broj u zavodima za zapošljavnje“, poručila je Marićeva.
Zamjenik načelnika opštine Prijedor Milenko Đaković rekao je da opština Prijedor nastoji da prednjači u svim aktivnostima, te je i danas prva u RS došla na ideju da građanima predstavi radnička zanimanja. „Nadamo se da će ovaj sajam biti od koristi jer se radi o deficitarnim zanimanjima“, rekao je Đaković. Predsjednik Fondacije „Arcelor Mittal“ Predrag Šorga rekao je da je cilj projekta „Šansa za vašu budućnost“ promocija radničkih zanimanja koja nisu toliko popularna ni među roditeljima ni među osnovcima. „Ali ta su zanimanja nešto od čega se može živjeti i zato smatramo ovu manifestaciju veoma vrijednom“, naglasio je Šorga. Zanimanja su predstavili učenici i nastavno osoblje prijedorskih srednjih škola obrazovnih profila muzički saradnik i muzički izvođač. bravar, krojač, konfekcijski šivač, frizer i pekar, te kozmetički, zubno-stomatološki, poljoprivredni, građevinski, mašinski i tehničar za finalnu preradu drveta. Po izboru samih učesnika sajma, štand krojača i konfekcijskih šivača iz Specijalne škole „Đorđe Natošević“ bio je najbolje uređen štand, dok su, po ocjeni žirija, najbolju prezentaciju proizvoda ili usluga imali frizeri, a najbolji projekat – vrtnu garnituru – tehničari za finalnu obradu drveta iz Mašinske škole.
Profesori Muzičke škole „Savo Balaban“ i Poljoprivredno-prehrambene škole dobili su priznanja za poseban angažman, a svi učesnice zahvalnice za učešće u ovoj manifestaciji. U okviru sajma prikazan je dokumentarni film rađen u firmama u kojima srednjoškolci obavljaju sturčnu praksu, a, osim Fondacije „Arcelor Mittal“, manifestaciju su podržali opština Prijedor, Agencija lokalne demokratije, preduzeće „Komunalne usluge“ i više privatnih firmi.
Tekst – SRNA
Foto – www.gradprijedor.com

Share.