Otpušteni radnici traže stečaj Trgoprodaje

Tridesetak bivših radnika prijedorskog trgovačkog preduzeća „Trgoprodaja“, kojima su u novembru prošle godine uručeni otkazi, juče se ponovo okupilo pred kapijom njihove nekadašnje firme u protestima koji, tvrde, neće prestati dok u toj firmi ne bude pokrenut stečajni postupak.
Stečaj nad „Trgoprodajom“ na Stečajnom sudu zatražilo je stotinak otpuštenih radnika koji na taj način vide rješenje za naplatu nagomilanih potraživanja.
„Jedino nas pokretanje stečajnog postupka može riješiti bijede, jer smo istjerani na ulicu bez ikakvih prava. Tražimo da nam poslodavac izmiri 15 plata, uplati doprinose za proteklih 20 mjeseci, a otpuštenim radnicima izmiri ostale zakinute radničke prinadležnosti i otpremnine“, kazala je Senada Jakupović, jedna od otpuštenih radnica.
Ona ističe da su već podnijeli i kolektivnu tužbu protiv poslodavca i zvanično zatražili uvođenje stečajnog postupka, koji, kako kaže, „opstruiše bivše rukovodstvo koje je vrbovalo 30 radnika i u firmi uspostavilo novi sindikat smijenivši Borku Maričić sa čela sindikalne organizacije“.
U „Trgoprodaji“ je započet predstečajni postupak, a ročište na kojem će biti utvrđeno da li preduzeće ispunjava uslove za odlazak u stečaj zakazano je za polovinu septembra.
„Sada su se svi okrenuli protiv nas koji smo 11 . novembra prošle godine istjerani na ulicu. Rukovodstvo se boji da će pokretanjem stečaja mnoge malverzacije u ‘Trgoprodaji’ izaći na vidjelo, od prodaje objekata u bescijenje do smjene naše sindikalne predstavnice koja je zbog pretrpljenog šoka otišla na bolovanje“, priča Drena Jeftić, koja je u prijedorskom preduzeću hljeb zarađivala 32 godine, a potom je otjerana na ulicu.
Okupljani radnici tvrde da od pokretanja stečaja neće odustati, jer žele da na vidjelo izađe i kriminal vezan za kupovinu radničkih akcija u „Trgoprodaji“, ističući da su spremni i za radikalnije mjere borbe poput štrajka građu.
Direktorica „Trgoprodaje“ Velinka Banović i predsjednik Upravnog odbora firme Budimir Stanković negirali su optužbe koje su protiv njih iznijele bivše radnice. Stanković tvrdi da niko nije želio da manipuliše radnicima, ni bivšim ni sadašnjim, a najmanje da im zakida prava.
„Imamo namjeru da isplatimo sve prinadležnosti radnicima koji su ostali bez posla, ali oni moraju da shvate da stečaj znači blokadu firme i najmanje će otpušteni radnici i oni koji rade od njega imati koristi“, kaže on. Rukovodstvo „Trgoprodaje“, prema riječima Stankovića, pokušava ponovo da pokrene djelatnost i da prodajom velikog broja nekretnina ispoštuje obaveze prema radnicima.
„Uskoro očekujemo i početak renoviranja Robne kuće ‘Patrija’ u centru grada, koja će svoja vrata otvoriti u junu iduće godine. To znači da će biti posla za sadašnje radnike, ali i dio bivših radnika“, tvrdi Stanković.
Novi predsjednik Sindikata „Trgoprodaje“ Goran Janković demantovao je tvrdnje otpuštenih radnika da je nelegalno i uz pomoć sile izabran.
„Radnici koji rade bili su nezadovoljni angažmanom bivše predsjednice Borke Maričić, jer nije zastupala naše interese. Pokrenula je predstečajni postupak koji ne doprinosi rješenju agonije ranika“ , kazao je Janković.
Nezavisne novine