Počeli terenski radovi na projektu vodosnabdijevanja

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Iako je realizacija projekta vodosnabdijevanja opštine Prijedor uz podršku švajcarske Vlade počela još u aprilu 2008. godine, tek ovih dana su počeli radovi na terenu. Riječ je o potprojektu koji se realizuje u gradskom naselju između „crvenog“ solitera i rijeke Sane-Lukavica, a mjesto izvođenja radova na mreži danas je posjetio i načelnik opštine Marko Pavić. „Ovo je pilot projekat i ovo područje smo izabrali jer je imalo oko 80 odsto gubitaka u vodovodnoj mreži. Već sada se osjeća poboljšanje sa malom izmjenom cjevovoda i ovo će biti ogledni primjer kako će biti promijenjen sistem vodosnabdijevanja u cijelom gradu“, rekao je Pavić.
On je dodao da je prethodni period protekao u pripremi tehničke dokumentacije za realizaciju ovog velikog projekta, a da se osim ovih radova ubrzano radi i na izgradnji rezervoara u naseljima Hambarine i Pašinac, te vrše pripreme za izgradnju novih bunara. Ukupna vrijednost projekta je oko 22 miliona KM, ali će cifra biti premašena, jer se dio projekta radi i sa gradom Banjaluka na vodosistemu „Crno Vrelo“. Direktor prijedorskog „Vodovoda“ Vlado Reljić je istakao da su radovi na mreži u ovom naselju dio integralnog projekta rekonstrukcije i dogradnje sistema vodosnabdijevanja.
„Radimo na kompletnoj sanaciji i zamjeni mreže u naselju Lukavica u dužini 2400 metara primarne i 1200 metara sekundarne mreže, završno sa vodomjerom, i sa ukupno oko 150 priključaka, a vrijednost ovog dijela radova je 195.000 KM“, rekao je Reljić, dodajući da radove izvodi prijedorsko preduzeće „Servis komerc“. On je potvrdio da je u okviru ovog projekta predviđeno uključivanje novih količina vode i da će se vrlo brzo početi sa bušenjem bunara u Sredicama, na lijevoj obali Sane, gdje su ispitane značajne rezerve vode i da će to obezbijediti normalno vodosnabdijevanje svih potrošača na području opštine.
Kraj čitavog projetka rekonstrukcije sistema vodosnabdijevanja je predviđen za avgust 2011. godine, a glavni izvođač radova je švajcarska firma „Fela AG“ koja je angažovala više domaćih podizvođača. Švajcarska Vlada donirala je 12 miliona franaka, a preostala sredstva za ovaj veliki projekat obezbjeđuje opština Prijedor.

Share.