Poslodavac kriv za krah prijedorskog Impra

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pedesetak radnika prijedorskog „Impra“, od ukupno 73, koliko ih je bilo kada je početkom aprila ove godine ovaj kolektiv otišao pod stečaj, juče je mirno protestovalo.
Oni su se okupili u krugu preduzeća kako bi ih stečajni upravnik Aleksa Nježić informisao o daljim postupcima i proceduri stečajnog postupka. Vidno razočarani radnici optuživali su poslodavca da je uništio proizvodnju odvlačeći, kako tvrde, zaradu u preduzeće „Orion 3“, koje je i većinski vlasnik „Impra“ sa 56 odsto akcija.
Nježić je rekao da je još rano govoriti o ukupnom dugu „Impra“, ali da on nije svakako samo devet miliona maraka, koliko je evidentirano u knjigovodstvenoj službi.
– Još nismo upoznati šta je sve opterećeno hipotekom i kreditima i kamatama. Nakon što se održi Skupština povjerilaca mnogo toga će biti jasnije – rekao je Nježić, dodajući da je u ovom trenutku teško govoriti o mogućem pokretanju proizvodnje u „Impru“. Za tako nešto, kaže on, postoji oprema i radna snaga, ali ne i obrtni kapital.
Mladen Došen, jedan od radnika „Impra“, tvrdi da je radnicima poslodavac ostao dužan šest plata i da im je nepovezano šest godina radnog staža. On tvrdi da je proizvodnja u „Impru“ mogla da se održi da većinski vlasnik nije sav prihod nosio u matično preduzeće.
– „Impro“ je dnevno isporučivao i po sedam tona gotovih proizvoda. Posla je bilo, ali ne i volje da se održi preduzeće. Sve što je zarađivano odlazilo je u „Orion 3“ u Banjaluci, a „Impro“ je lagano propadao – tvrdi Došen.
Milica Mandić, koja je u ovom preduzeću provela 19 godina, kaže da ne zna šta će i kuda će.
– Imam 43 godine i samohrana sam majka. Ko će me primiti na posao, neće niko. Imam kredit. Digla sam ga uvjerena da će firma raditi bez problema, ali, evo, dobila sam, kao i moje radne kolege, radnu knjižicu – priča Milica.

Stečaj
Stečaj u „Impru“ predložili su preduzeće „Top farm“ iz Nove Topole i „Hipo Alpe Adrija lizing“ zbog neizmirenih dospjelih obaveza. Saznajemo da je „Impro“ imao i ogroman dug za struju koji je iznosio ukupno 400.000 KM.
Ovo preduzeće privatizovano je 2006. godine, a njegov većinski vlasnik postalo je preduzeće „Orion 3“ iz Banjaluke, koje je kupilo 56,34 odsto akcija.
Glas Srpske

Share.