Pravobranilaštvo – riješiti probleme smještaja i opremljenosti

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Prijedorska kancelarija Pravobranilaštva Republike Srpske zatražila je od pravobranioca RS da u Ministarstvu pravde insistira na rješavanju dva goruća problema ove kancelarije – smještaj i opremljenost.

„Na kolegijumima Pravobranilaštva RS stalno smo isticali ove probleme i tražili uključivanje Ministarstva pravde RS, ali do sada nije preduzeto ništa konkretno“, rekao je zamjenik pravobranioca RS Zoran Basrak.

On je naveo da je Prijedorska kancelarija Pravobranilaštva RS lani u radu imala ukupno 8 800 predmeta iz svih oblasti ili za 33 odsto više nego u 2009. godini i da su broj predmeta i obim posla u stalnom rastu.

„Riješeno je 2 327 predmeta, a u ovu godinu prenesena su 6 473“, rekao je Basrak, ističući da su ovoj instituciji za rad neophodni nova kompjuterska oprema, novo službeno vozilo, pa čak i stolice i stolovi.

Prijedorska kancelarija Pravobranilaštva RS zapošljava osam radnika i smještena je u četiri kancelarije Osnovnog suda Prijedor što nije dovoljno za optimalan rad, a kako je i Okružno tužilaštvo Banjaluka „podstanar“ u ovom sudu, tako i jedni i drugi i treći imaju problem nedostatka prostora.

„Dograđivanje aneksa ili nadogradnja jednog sprata trajno bi riješili problem smještaja sve tri institucije. Osim stalnog ukazivanja na ovaj problem u redovnim izvještajima, pisani zahtjev poslali smo pravobraniocu RS i Ministarstvu pravde RS“, dodao je Basrak.

On smatra da bi se rješavanjem problema smještaja i opremljenosti zaustavio i negativan trend odliva stručnih kadrova.

Prijedorska kancelarija Pravobranilaštva RS nadležna je za šest opština ove regije: Prijedor, Kozarsku Dubicu, Novi Grad, Oštru Luku, Kostajnicu i Krupu na Uni.

Izvor: SRNA

Share.