Premijer DŽombić-Prijedorski kolektivi uspješni uprkos posljedicama krize

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić rekao je da su se kolektivi, koje je posjetio u Prijedoru, uspjeli prilagoditi tržištu nakon krize, da u poslovanju nemaju većih problema i da nisu niti će otpuštati radnike. Džombić je obišao industrijsku zonu „Celpak“, čiju imovinu je Vlada RS kupila za 3.5 miliona KM i bez naknade će je prenijeti opštini Prijedor, Agenciju za ekonomski razvoj opštine Prijedor „Preda – PD“, preduzeće „Prijedorputevi“ i fabriku keksa „Mira“. „Industrijska zona `Celpak` jedna je od pet koliko opština Prijedor planira svojom strategijom razvoja kako bi prevazišla najveći problem, a to je nezaposlenost“, rekao je Džombić novinarima u Prijedoru.
On je dodao da je u okviru te zone posjetio i malu fabriku za proizvodnju kartonske ambalaže „Konzos“ i prisustvovao prezentaciji koju je organizovala ovdašnja kancelarija Privredne komore RS. „Agencija `Preda – PD` upoznala nas je sa svojim jednostavnim ciljem – da opština Prijedor bude najveći centar za investicije. Oni rade sistematično i to je za svaku pohvalu“, naveo je Džombić. On je naglasio da „Mira“, uprkos krizi, posluje pozitivno, dobro kontroliše troškove i prilagođava se tržištu. „To je uspješan kolektiv, a njen uspjeh je uspjeh i Prijedora i RS i svih nas“, istakao je Džombić. Prema njegovim riječima, preduzeće „Prijedorputevi“ ne samo da nije otpuštalo radnike, nego je i povećalo broj zaposlenih.
„Iako je građevinski sektor najviše opterećen krizom, a posebno u ovoj godini, dobili smo uvjeravanja menadžmenta da ovdje ima i novog zapošljava, da se uz pomoć drugih firme istog vlasništva održava nivo poslovanja i da neće biti otpuštanja“, kazao je Džombić. Govoreći o položaju radnika u RS uopšte, on je rekao da je 150.000 nezaposlenih veliki problem i da je najteže riješiti pitanje nezaposlenosti. „U formiranju ciljeva ekonomske politike pozvali smo sve socijalne partnere na neophodan nivo solidarnosti kako bismo što lakše prebrodili posljedice krize. Treba tražiti rješenja za nezaposlene, kao što treba u razgovoru sa poslodavcima, sindikatom i Privrednom komorom RS težiti boljem položaju radnika. U radnoj posjeti Prijedoru s premijerom Džombićem boravili su i ministri finasnija RS Zoran Tegeltija i industrije, energetike i rudarstva Željko Kovačević.
Tekst – SRNA
Foto – www.gradprijedor.com

Share.