Prigodnim svečanostima danas je u Prijedoru obilježen Dan grada- 16. maj

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je da je tradicionalno obilježavanje Dana grada ove godine skromnije organizovano, budući da su ovu sredinu ponovo zadesile velike poplave, kao što je to bilo i na današnji dan 2014. godine.

„Vjerujemo da će ove nedaće sa poplavama vrlo brzo postati samo ružna prošlost i nadamo se da ćemo u boljem raspoloženju iduće godine obilježiti Dan grada“, poručio je Đaković.

Povelja počasnog građanina za poseban doprinos u razvoju atletike i promocije grada dodijeljena je Sonji Stolić, koja je u ime dobitnika zahvalila i podsjetila da je u Prijedor došla prvi put 1999. godine kada je bio rat u Srbiji i bombardovanje.

„Veoma sam srećna što sam ovdje i danas poslije 20 godina i što prijedorska ulična trka i dalje traje i da je, koliko sam juče vidjela, jača nego što je ikada bila“, rekla je Stolićeva.

Nagrade grada dodijeljene su posthumno Dragi Tadiću za poseban trud, rad i napore za dobrobit svih građana Prijedora, a primio ju je njegov sin Draško, kao i Daliboru Popoviću Mikši za izuzetne rezultate postignute u oblasti kulture i promocije grada Prijedora, a uručena je njegovoj supruzi Adrijani.

Plaketa grada, kao najveće javno priznanje grada Prijedora, dodijeljena je preduzećima „Unijat-M“ i „Kromeks“ za izuzetne rezultate u privredi.

Pohvale su dodijeljene listu „Kozarski vjesnik“, Planinarskom društvu „Mrakovica“ i predsjedniku Boračke organizacije grada Prijedora Zoranu Predojeviću, a zahvalnice Vatrogasnom društvu Kozarac i Humanitarnoj organizaciji „IGFM“ iz NJemačke.

Svečanoj akademiji prisustvovali su ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i bivši gradonačelnik Prijedora Marko Pavić, te oko tri stotine zvanica iz javnog, privrednog i kulturnog života grada i susjednih opština.

U pratećem programu nastupili su Srpsko pjevačko društvo „Vila“, Jasmin Mujkanović, učenik harmonike u Muzičkoj školi „Savo Balaban“, glumci Dean Batoz, Tatjana Binjaš Batoz, Vojin Ćetković i Nela Mihailović, solisti Milica Stijepić i Aneta Makanjić Šurlan, te folkloristi i tamburaški orkestar Srpskog kulturno-umjetničkog društva „Doktor Mladen Stojanović“.

Akademiji su prethodili prijemi za delegacije slovenačkih i srpskih gradova Bovec, Novo Mesto, Kikinda i Kragujevac, te za generalnog konzula Srbije u Banjaluci Vladimira Nikolića, koji su, takođe, prisustvovali akademiji.

Nastupali su i mališani vrtića „Radost“ Prijedor, a položeni su i vijenci na spomenike borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu i u Drugom svjetskom ratu.

Dan grada Prijedora je 16. maj, što je datum prvog oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu, 1942. godine.

Povodom Dana grada u Prijedoru su boravile delegacije bratsskih i prijateljskih gradova Kikinde, Novog Mesta, Boveca i Kragujevca.

Izvor: PrijedorGrad.org

Share.