Prijedor: Zamjenik komandira na poslu umjesto u penziji

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mile Novaković (61), zamjenik komandira Teritorijalne vatrogasne jedinice u Prijedoru, još obavlja odgovornu dužnost u jedinici, mada je, po tvrdnji grupe mladih i nezaposlenih intelektualaca iz Prijedora, trebalo da bude u penziji.
U pismu te grupe, koje je upućeno na više adresa, stoji da Novaković, prema njihovim saznanjima, u radnoj knjižici ima već upisanu 41 godinu redovnog radnog staža, a nedostaju mu i dvije godine beneficiranog staža.
„Dok mladi i nezaposleni ljudu Prijedora čame na evidenciji Biroa za zapošljavanje bez mogućnosti da dobiju zaposlenje, u prijedorskoj Vatrogasnoj jedinici rade funkcioneri – penzioneri. Taj problem se uspješno prikriva jer penzionera Novakovića podržava komandir Vatrogasne jedinice Mile Međed, i ne samo on. Naša grupa se u nekoliko navrata obraćala lokalnoj inspekciji rada, ali i glavnom republičkom inspektoru rada u Banjaluci. Međutim, cijeli slučaj je zataškan“, navodi se u pomenutom pismu.
Uz pismo je ta grupa redakciji „Nezavisnih“ dostavila i spisak radnika prijedorske Vatrogasne jedinice iz 2007. godine, u kojem se vidi da je prozvani Novaković tada imao navršenih 37 godina punog radnog staža bez uračunatog beneficiranog staža.
Novaković odgovara da mu do pune penzije nedostaje još sedam mjeseci, da je u svom radnom vijeku promijenio sedam preduzeća, a TVO Prijedor je osma firma iz koje će u penzionerske vode.
„Čak u tri firme nemam regulisan radni staž, a to je nekih 14 mjeseci nepovezanog staža. Baš sam Filijali Fonda PIO u Prijedoru poslao pismo i bivšim poslodavcima da mi provjere i u radnu knjižicu ubilježe nedostajući staž. Neke firme u kojima sam radio su u Hrvatskoj, pa čekam odgovor i iz Hrvatske“, govori Novaković.
Tvrdi da nikom ne želi da zauzme radno mjesta, a najmanje da radi kao penzioner. Mile Međed, komandir i starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor, govori da je i on dobio „slično anonimno pismo u kojem ga autori omalovažavaju u elaboratu od 15 stranica“.
„Sve je sračunato na to da budem smijenjen jer je pismo u kome me blate proslijeđeno na adrese svih vatrogasnih starješina u RS. Cijeli svoj radni vijek radim po zakonu i nije mi u interesu da nekog štitim. Moj zamjenik Mile Novaković vodi projekat sistematizacije radnih mjesta, izrade novog plana rada i koeficijenata. To očito nekom ne odgovora u našoj jedinici i onda na ovakav način podiže javnu hajku“, govori Međed, koji je i predsjednik Skupštine Vatrogasnog saveza RS.
On priznaje da je Novaković trebalo da bude penzionisan u drugoj polovini prošle godine, ali da mu nije bio uplaćen radni staž iz tri firme u kojima je prije radio. Međed je istakao da će Novaković u penziju otići veoma brzo, odnosno dok sredi potrebna dokumenta o penzionisanju i poveže kompletan staž.
Povodom ovog slučaja prijedorsku Vatrogosnu jedinicu posjetili su i inspektori rada. Goran Grgić, v.d. glavnog republičkog inspektora rada i zaštite na radu, saopštio je da je ta inspekcija u januaru i februaru ove godine zaprimila anonimnu prijavu, te da su izašli na teren.
„U Vatrogasnoj jedinici u Prijedoru izvršen je inspekcijski pregled u ovom slučaju. To znači da je postupak u toku. Više detalja javnosti će biti poznato po okončanju samog postupka“, stoji u saopštenju.
Nezavisne novine

Share.