Prijedorski izviđači na Boračkom jezeru

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kamp pod nazivom „Jednostavno izviđaštvo“, koji se od 6. do 15. avgusta održava na Boračkom jezeru kod Konjica, dokaz je da mladi ne poznaju granice i poruka da im treba pružiti priliku da sami izgrade sebe i svoju sretniju budućnost, rekao je starješina Odreda izviđača „Doktor Mladen Stojanović“ iz Prijedora Ernest Badnjević

„Da je to moguće i jedino ispravno pokazuju i ova sretna, nasmijana i razigrana lica učesnika kampa. Želim im da se lijepo provedu i da im svaki trenutak ostane u sjećanju“, rekao je Badnjevića na otvaranju kampa u utorak, 7. avgusta.

On je istakao da su sticanje novih znanja i vještina, boravak u prirodi i njeno očuvanje, drugarstvo, prijateljstvo, zaštitnički odnos prema mlađima i poštivanje starijih, uvažavanje drugih i drugačijih bez obzira na etničku, vjersku ili neku drugu pripadnost, oduvijek bile vrline koje su krasile izviđače.

„U ime Odreda izviđača ‘Doktor Mladen Stojanović’iz Prijedora zahvaljujem se Savezu izviđača opštine Zenica koji je inicirao realizaciju ovog kampa. Takođe se zahvaljujem ambasadi SAD koja je omogućila da se naše ideje pretvore u stvarnost“, kazao je Badnjević.

U kampu učestvuje 53 izviđača i planinki iz Prijedora, po deset izviđača i planinki iz Prnjavora, iz Prijepolja i iz Bajine Bašte, te 60 izviđača i planinki iz Zenice. Kamp vodi 11 izviđača i planinki iz Prijedora i 15 izviđača i planinki iz Zenice.

U realizaciji kampa kao tehničko osoblje, obezbjeđenje, medicinsko osoblje, kuhari i higijeničari, učestvuje još 35 izviđača i planinki, a, izuzev tri profesionalna kuhara, svi angažovani su volonteri.

U kampu djeluje više radionica: umjetnost i muzika, mir i tolerancija, neverbalna komunikacija, izrada maski, te demokratija i civilno društvo. Za učensike kampa biće organizovane posjete mjestima kulturne baštine (Mostar, Počitelj, Buna i Žitomislić), zatim planinarenje, rafting na Neretvi, kupanje u Boračkom jezeru, filmske projekcije, gluma, ples, pjesma i talenat šou.

Cilj kampa je promocija timskog rada, aktivnosti u prirodi, volonterizma i tolernacije, a namjera zeničkih i prijedorskih izviđača je da privuku 500 novih mladih izviđača, da se takav kamp održava i ljeti i zimi svake godine, a da zimi domaćini budu prijedorski izviđači, na Kozari.

Kamp je otvorio šef političkog odjela američke ambasade u BiH Tamir Wasa, učesnicima su se, osim Badnjevića, obratili predsjednik Saveza izviđača opštine Zenica Edin Šarić, načelnik opštine Zenica Husejin Smajlović, premijer Zeničko-dobojskog kantona Fikret Plevljak i potpredsjednik Republike Srpske Enes Suljkanović.

Share.