Proglašeni pobjednici u projektu Preduzetnička obuka za mlade

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Proizvodnja solarnih uređaja, rasipač vještačkog đubriva i proizvodnja japanske gljive šitaki su biznis planovi učenika prijedorskih srednjih škola koji su dobili prve tri nagrade u projektu „Preduzetnička obuka za mlade“. Prvo mjesto osvojile su učenice Ugostiteljsko-ekonomske škole Snježana Tešinić i Tanja Ranilović za biznis plan „Proizvodnja pločastih solarnih kolektora za zagrijavanje vode i dogrijavanje vazduha“, drugo učenik Mašinske škole Milan Rauš, a treće učenica Poljoprivredno-prehrambene škole Duška Balaban. Prvu nagradu prati novčani iznos od 500, drugu od 400, a treću od 300 KM.
Novčanu nagradu od 150 KM dobila je i profesorica Gordana Novak iz Elektrotehničke škole Prijedor za najviše urađenih biznis planova na nivou škole, dok je Ugostiteljsko-ekonomska škola nagrađena peharom i stručnom literaturom iz oblasti preduzetništva za prvoplasirani biznis plan u ovoj godini. Zamjenik načelnika opštine Prijedor Milenko Đaković izrazio je zadovoljstvo što ovaj projekat već daje praktične rezultate. „Nije za očekivati da ljudi mlađi od 20 godina započinju vlastiti biznis, ali filozofija privređivanja se mijenja i mi se tome moramo prilagođavati“, rekao je Đaković. On je naglasio da opština Prijedor podržava, potpomaže i stvara sve bolji i bolji ambijent za preduzetništvo.
„Očekujemo sve više privrednih aktivnosti čiji će nosioci biti ovi mladi ljudi, kao što očekujemo da se podsticaji za preduzetništvo iz opštinskog budžeta što više koriste“, istakao je Đaković. Na ovogodišnjoj završnoj svečanosti svoje preduzetništvo predstavio je Danijel Lajić koji je kao učenik prije četiri godine učestvovao u ovom projektu, a koji se danas uspješno bavi proizvodnjom gljiva bukovača. Projekat vodi Agencija „Preda – PD“ sa prijedorskim srednjim školama, a finansira opština Prijedor sa ciljem da takmičenje u izradi biznis planova kod učenika izgradi ili pojača takmičarski duh, uvede ih u dublju problematiku poslovnog planiranja i navede da razmišljaju ozbiljno o poslovnoj ideji koju bi pretočili u vlastiti biznis. U proteklih 7 godina obuku u okviru projekta „Preduzetnička obuka za mlade“ prošlo je oko 1.500 učenika, a samo ove godine svoje poslovne ideje razradilo je 557 učenika.
Tekst – SRNA
Foto – www.gradprijedor.com

Share.