Projekat obrazovanja Roma

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Udruženje Roma u opštini Prijedor provodi projekat čiji je cilj da se što više romske djece zadrži u obrazovnom sistemu, a koji sa 9.800 KM finansira fond Otvoreno društvo BiH. Predsjednik Udruženja Roma Prijedor Ramo Salešević rekao je da je naziv petomjesečnog projekta „Pružanje pedagoške i psihološke pomoći romskoj djeci i savladavanje školskog gradiva i opismenjavanje odraslih nepismenih Roma“, i da su u njega uključeni učiteljica i psiholog.

„Prva dva mjeseca radilo se sa desetero djece koja kreću u školu ili idu u niže razrede, a naredna tri mjeseca radiće se sa djecom viših razreda i sa odraslim Romima koji su nepismeni“, dodao je Salešević. Psiholog u projektu Slađana Radaković rekla je da romska djeca već na početku školovanja nailaze na predrasude da su intelektualno slabija i da često bivaju usmjerena ka specijalnim školama. „To nije tačno. I ja sam imala na samom početku neke stereotipe u smislu da možda ima neki problem u djetetu, ali uvjerila sam se da je to samo socijalna i edukativna zapuštenost“, dodala je Radakovićeva.
Prema njenim riječima, razlozi neuspjeha romske djece u školi su nedovoljno poznavanje srpskog jezika, neuvježbanost pažnje i pamćenja, slaba motivacija i lošta opšta informisanost. „Ono što ostala djeca postignu do polaska u školu romska djeca nemaju. Zato se čini da su ta djeca intelektualno slabija, ali to nije tačno, nego ih je samo zapostavila njihova socijalna sredina“, zaključila je Radakovićeva. Povodom završetka prvog dijela projekta, u prostorijama Udruženja Roma u Prijedoru je priređen prigodan program tokom kojeg su se djeca Romi predstavili pjesmom, recitacijama, igrom i svojim likovnim radovima. Na području opštine Prijedor ima oko stotinu romskih osnovaca i srednjoškolaca, a opština im godinama nabavlja udžbenike i školski pribor.

Share.