Projekat Udruženja Nada-Žene to mogu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Žene to mogu”, naziv je projekta kojeg, na području Prijedora, provodi Udruženje žena “Nada”. Namijenjen je prije svega nezaposlenim ženama koje su dobile priliku da budu dio kurseva šivenja i krojenja, slikanja na svili i edukacije o ljekovitom bilju. Među dvadeset polaznica koje se obučavaju da slikaju na svili je i Dušanka Galonja koja je, nekada, slikala na staklu pa se zato odlučila da bude dio ovog nesvakidašnjeg projekta.
“Zadovoljna sam obukom. Mnogo sam naučila i jako je interesantno. Ima puno tehnika oslikavanja svile koje sam naučila”, rekla je Galonja.
U projekat “Žene to mogu” uključeno je oko stotinu žena. Kurs šivenja i krojenja je uspješno završilo 30 polaznica a edukaciju o ljekovitom bilju njih pedesetak.
Rada Karajica, predsjednik Udruženja žena “Nada” ističe da je prezadovoljna kursevima i polaznicama koje su pokazale veliko interesovanje za cijelu ovu priču.
“Nama projekat traje do septembra i tada đemo imati i prodajnu izložbu u Pozorištu. Mislim da će svi, koji tada dođu, moći da kupe lijepe stvari i da vide šta naše žene mogu da rade. Jako su kreativne”, rekla je Karajica. Projekat, koji je sa realizacijom započeo jesenas, finansira Američka ambasada u BiH sa 20.000 KM.
Kozarski vjesnik

Share.