Radmanović u posjeti Prijedoru

Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, je boravio u radnoj posjeti našoj opštini. On je tom prilikom rekao da je Prijedor jedina lokalna zajednica u BiH koju je tokom svog mandata posjetio dva puta, i da to nije slučajno jer sve što je saznao pokazuje da Prijedor jeste nešto posebno u BiH. „Prijedor je u ovom jednom i po mandatu napravio tako krupne korake da bi svako u BiH mogao da uči na njegovom primjeru, i to ne samo druge lokalne zajednice već i političari koji vode ovu zemlju“, izjavio je Radmanović nakon sastanka sa načelnikom opštine Prijedor Markom Pavićem. On je naveo da su međunacionalni odnosi u BiH na vrlo niskom nivou i da poboljšanje tih odnosa treba učiti od Prijedora. „I poslije današnjih razgovora sigurno mogu preporučiti ovaj grad za ulaganja. I prije godinu i po kad sam bio ovdje kod predstavnika međunarodne zajednice primijetio sam da drugačije gledaju na ovaj grad nego što su to činili prije pet godina“, dodao je Radmanović.
Načelnik opštine Prijedor Marko Pavić je rekao da je člana Predsjedništva BiH upoznao sa povoljnim bezbjednosnim, političkim i međunacionalnim ambijentom u ovom gradu. „Za takav ambijent želimo podršku republičkih vlasti da privučemo što više investicija i rješavamo najveći problem – problem nezaposlenosti. Nezaposlenost mladih jeste veliki problem, ali nije jedini, jer su zbog stečaja, likvidacije ili privatizacije preduzeća mnogi ljudi u poznijim godinama ostali na ulici i njima je još teže da nađu novi posao“, pojasnio je Pavić. On je podsjetio da jednu od razvojnih perspektiva Prijedor vidi u malom i srednjem preduzetništvu, da je Strategija razvoja opštine Prijedor donijeta prije dvije godine, a njome je predviđeno 112 projekata. „Početak njene realizacije pao je u vrijeme krize, ali bez obzira na to nismo odustali i imamo dobru viziju“, poručio je Pavić.
On je ponovio svoje zalaganje da lokalnim zajednicama u BiH treba dati veće mogućnosti odlučivanja, odnosno decentralizovati nadležnosti i novac budući da se čak 95 odsto potreba građana rješava na lokalnom nivou. Nakon razgovora u prisustvu svojih saradnika, Pavić i Radmanović su u „četiri oka“ razgovarali kao koalicioni partneri, predsjednik DNS-a odnosno predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a. Potom su načelnik opštine Prijedor i član Predsjedništva BiH prošetali su pješačkom zonom u centru grada, a Radmanović je posjetio i Opštinski odbor SNSD-a.