Slavili Dan JNA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Oko dvadesetak Prijedorčana, koji za sebe tvrde da su istinski jugonostalgičari, u srijedu uveče su 12. put zaredom proslavili 22. decembar Dan JNA koji se svetkovao u bivšoj Jugoslaviji.
Tvrde da im ne smeta činjenica da slave dan bivše Jugoslovenske armije koja više ne postoji, a ni država koja se odavno raspala.
Uz dekor obaveznih slika i kipova u bronzi maršala Tita u kafiću DD družili su se zajedno prijedorski Srbi, Bošnjaci i Hrvati.
Prisjetili su se bivših vremena i snage nekadašnje vojske u kojoj su, kako kažu, bez obzira na nacionalnost bili jednako ponosni što je služe.
Osamdesetdevetogodišnji Svetko Bursać, nosilac partizanske spomenice, kaže da mu je drago da među njegovim drugovima i drugaricama ima i mladih ljudi, koji ponosno baštine sjećanje na JNA i Tita.
„JNA je bila sastavljena od svih naroda Jugoslavije i kamo sreće da i danas živimo u takvoj slozi. Bila je to vojna sila od 800.000 vojnika. Danas nema ni moćne armije, ni Jugoslavije. Sjećanje na te dane i slobodu koju smo uživali nikada neće izblijedjeti“, priča Bursać.
Sa njim je partizanske pjesme pjevao i u okupljenoj družini najmlađi vojnik JNA Elvir Hodžić koji danas ima 38 godina. Elvir je pred početak rata u BiH služio JNA.
„I danas bih isto, kada bi se vratila ta vremena. Bio je to ponos koji sada nedostaje mlađim genaracijama“, govori Hodžić.
I ostali učesnici ovog skupa tvrde da tuguju za bivšom Jugoslavijom i njenom moćnom armijom.
Sjećanja na slavne dane prijedorski jugonostalgičari brane i pjesmama u kojima su opjevani Tito i bivša država. Redali se tako stihovi čuvenih pjesama „Druže Tito, mi ti se kunemo“, „Od Vardara pa do Triglava“ i „Drugarice posadimo cvijeće“.
Momčilo Bošnjak, major u penziji, pojašnjava da jedino možda u Prijedoru jugonostalgičari čuvaju uspomenu na JNA i ne dozvoljavaju da nekadašnje vrijednosti padnu u zaborav.
Povodom obilježavanja dana nekadašnje JNA i godišnjice od formiranja Prve proleterske brigade NOV-a u Rudom, predstavnici prijedorskog SUBNOR-a položili su vijenac na spomenik prijedorskom legendarnom partizanskom doktoru Mladenu Stojanoviću ispred zgrade opštine.
Nezavisne novine

Share.