Specijalna škola Đorđe Natošević od jeseni u novom objektu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Izgradnja novog školskog objekta Specijalne osnovne i srednje škole „Đorđe Natošević“ u Prijedoru trebalo bi da bude gotova do 25. avgusta nakon čega počinju pripreme za prijem 85 učenika sa umjerenom ometenošću u razvoju koji pohađaju ovu školu.

Direktorica škole Slađana Radaković rekla je da će škola imati 1.650 kvadratnih metara korisnog prostora sa 26 učionica i kabinetima, te sportskom salom i senzornom sobom.

„Ono što je novina jeste da škola prerasta u centar pod nazivom `Sunce`, što znači da smo proširili našu djelatnost i da će ćemo imati predškolske, vrtićke, dnevne i produžene boravke“, rekla je Radakovićeva i pojasnila kako je zamišljeno da škola preraste u dokumentaciono-informacioni centar čije će sjedište biti u Republičkom pedagoškom zavodu u Banjaluci.

Ona je dodala da će od nove školske godine škola imati šest edukovanih muzikoterapeuta i defektologa svih smjerova kao što su oligofrenolog, psihomotorni redukator, somatoped, logoped, a od stručnih saradnika fizioterapeuta, medicinsku sestru, socijalnog radnika i psihologa.

„Novina je i specijalizovana soba poznata kao senzorna soba. To je interaktivna soba, gdje terapeut kontroliše opremu u sobi i dozira stimuluse za svako čulo i prilagođava ih individualnim karakteristikama svakog korisnika“, kazala je Radakovićeva.

Ukupna vrijednost objekta je 1.460.000 KM, a sredstva u iznosu od milion KM obezbijeđena su iz Razvojnog programa Vlade Republike Srpske, dok je opština Prijedor uložila 260.000 KM, Ministarstvo prosvjete i kulture 200.000 KM.

Radakovićeva je rekla da slijedi nabavka školskog namještaja i opremanje škole.

„Što se tiče senzorne sobe, ona je nabavljena, ali nije plaćena u cjelosti jer nedostaje još oko 5.000 KM i za plaćanje tehničkog dijela posla još oko 3.500 KM“, rekla je Radakovićeva.

Nova školska zgrada Specijalne osnovne i srednje škole „Đorđe Natošević“ izgrađena je na mjestu stare škole, tačnije montažnog objekta starog preko 50 godina, u kome su učenici prethodno pohađali nastavu.

Izgradnja nove zgrade počela je krajem prošle godine.
SRNA

Share.