Spori se 32 godine

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Prijedorčanin Marinko Pavlović vjeruje u izreku da je pravda spora, ali dostižna, jer već 32 godine pokušava da sudskim putem dobije pravičnu nadoknadu za zemljište koje je eksproprijacijom oduzeto njegovom poočimu Živku Pavloviću još 1978. godine.
Maratonski sudski spor koji je „preživio“ raspad Jugoslavije, promjene državnog uređenja, rat i nebrojene smjene sudija i advokata još je aktivan u prijedorskom Osnovnom sudu.
Živko nije doživio pravdu, ali Marinko, koji je od svog poočima, koji je preminuo prije šest godina, naslijedio višedecenijski sudski spor, tvrdi da će pravdu koja ga je koštala više hiljada maraka u maratonskoj parnici i desetak kilograma sudske dokumentacije, koliko teži njegov predmet, istjerati do kraja.
Pavlovićeva priča o maratonskom suđenju počela je 1978. godine u bivšoj državi kada je tadašnje prijedorsko Građevinsko preduzeće „Marakovica“ u procesu eksproprijacije i tzv. višeg društvenog interesa od njegovog poočima, zbog eksploatacije šljunka, uzela 12 dunuma kvalitetnog zemljišta. Kako kaže, članovima porodice Pavlović je za ove namjene ponuđena simbolična naknada na koju oni nikada nisu pristali, tražeći pravdu na sudu, kako bi dobili pravično obeštećenje.
„Nažalost, tada počinje naš sudski hod po mukama, a epilog tog horora i godina provedenih u sudnici se još ne nazire“, priča Marinko.
Kako kaže, zbog pisanja žalbi, predstavki i tužbi sudovima u kojima je angažovao advokate potrošio više novca od one sume koja je njegovoj porodici nuđena za eksproprijaciju zemljišta prije tri decenije.
Da stvar bude gora po njega, u međuvremenu je ugašeno i preduzeće GIRO „Mrakovica“, koje je eksploatisalo šljunak na njihovoj parceli i za što je godinama ubiralo silni novac.
Pavlović kaže da sad više ne zna koga da tuži i ko na njegovom predmetu ima nadležnost.
Tvrdi da ni povrat zemlje ne može da riješi problem, jer mu je propalo preduzeće nakon eksploatacije šljunka potpuno uništilo nekada plodno zemljište.
Duško Milojica, predsjednik Osnovnog suda u Prijedoru, kaže da sud ne može da utiče na ubrzanje maratonskih postupaka, poput Pavlovićevog. Navodeći da problem postoji i kod samih stranaka koje utiču na odugovlačenje postupka zbog promjene adresa, mjenjanja advokata, nedostavljanja novih podatak sudijama i slično.
Ipak, on kaže da ono što je sigurno da parnični postupci ne podliježu zastari i vode se do okončanja sudskog spora.
Nezavisne novine

Share.