Stradalnici da se solidarišu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je juče u Omarskoj da svi stradalnici proteklog rata u BiH treba da se ujedine i međusobno solidarišu, a ne da se dijele po nacionalnim šavovima. Izetbegović je naglasio da se moraju graditi jaka BiH i njene institucije, kao i organi koje će progoniti one koji su odgovroni za zločine, što će biti garancija da se nedjela nikad više ne ponove. Član Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da je sada u Omarskoj, da je nedavno bio u Donjoj Gradini i da u BiH ima puno mjesta gdje su ljudi stradali, jer su se drugačije zvali. „Svaka žrtva ima pravo na pomen i obilježavanje mjesta stradanja. Prešutjeli smo i krili neke stvari koje su se desile od 1941. do 1945. godine, pa su se one ponovile od 1992. do 1995. godine“, istakao je Komšić. Predsjednik Saveza logoraša BiH Murat Tahirović rekao je da organizatorima skupa nije namjera bila da ikoga provociraju.
On je pozvao Savez logoraša Republike Srpske da u narednom periodu zajedničkim radom na donošenju zakona o žrtvama torture kako bi sve žrtve imale ista prava, izražavajući spremnost da posjeti sva presuđena mjesta stradanja kao što su Čelebići. „Godinama posjećujemo ovakva i slična mjesta u cijeloj BiH i šaljemo poruku javnosti da se nikom takve stradanja više ne dese“, poručio je Tahirović. Načelnik opštine Prijedor Marko Pavić i prijedorski SUBNOR, Boračka organizacija, Organizacija porodica poginulih, zarobljenih boraca i nestalih civila Prijedor i Udruženje ratnih zarobljenika i logoraša prošle su sedmice u dva navrata otvorenim pismima izrazili nezadovoljstvo najavom skupa Saveza logoraša BiH.
Skup kojem je cilj bio obilježavanje takozvanog dana logoraša BiH odobrili su kompanija „Areslor Mital“, kao većinski vlasnik rudnika u Omarskoj i Ministarstvo unutrašnjih poslova RS. Skup je okupio više stotina ljudi, među kojima i predstavnike nekoliko ambasada u BiH, a okupljenima je pročitano pismo podrške predsjednika Hrvatske Ive Josipovića.
SRNA

Share.