Svečana akademija povodom 16. maja, Dana opštine Prijedor

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Načenik opštine Prijedor Marko Pavić izjavio je da je ovo opštinsko rukovodstvo sve svoje ciljeve ispunjava temeljeno i sistematski i da je zadatak za naredni period stvaranje uslova za privlačenje stranih investicija. „Uskoro će biti raspisan konkurs za dodjelu parcela u prvoj od pet inudstrijskih zona koliko planiramo realizovati u Prijedoru“, rekao je Pavić novinarima u Prijedoru u povodu 16. maja, Dana opštine. On je podsjetio da je Prijedor prije rata imao 27.000 zaposlenih, a da ih je danas 17.000, te da izmjenom strukture privrede mora doći do novih radnih mjesta i rješavanja gorućeg problema nezaposlenosti. „Cilj nam je zapošljavanje, a do toga možemo doći ako otvaramo nova mala i srednja preduzeća“, naveo je Pavić.
On je dodao da je opština Prijedor za svoj dan izabrala 16. maj kao sjećanje na datum iz Drugog svjetskog rata kada je ovaj grad bio najveća slobodna teritorija u tada porobljenoj Evropi. „Tada smo se opredijelili za antifašizam i takve ideje gajimo do današnjih dana. Ovaj datum prihvataju i poštuju sve stranke, svi narodi i svi građani Prijedora“, istakao je Pavić. Govoreći na svečanoj akademiji u povodu Dana opštine, Pavić je podvukao dobru saradnju sa Vladom RS, međunarodnim institucijama, susjednim i opštinama van granica BiH, što je, kako je rekao, garancija da će Prijedor, uz zajdničko zalaganje, uspjeti u svojim namjerama. Na svečanoj akademiji uručena su najviša opštinska priznanja i nagrade, a povelju počasnog građanina opštine Prijedor ove godine ponio je profesor doktor Radivoj Brdar.
„Prvo je bilo osjećanje prijatnosti, drugo je bilo pitanje da li sam ja to zaslužio, a na kraju osjećaj stida jer ima ljudi koji su to više zaslužili“, kazao je Brdar novinarima u Prijedoru. Doktor Radivoj Brdar, profesor dječije hirurgije na Medicinskom fakultetu u Beogradu, rođen u selu Marini kod Prijedora, nemjerljivo je pomagao stanovništvu opštine Prijedor ukazivanjem ljekarske pomoći na Dječijoj klinici Medicinskog fakulteta u Beogradu i drugim zdravstvenim ustanovama u Srbiji, navodi se u obrazloženju odluke Skupštine opštine Prijedor. „Da li sam ponosan ili nisam ne mogu da kažem. Pomagao sam jer sam imao potrebu da pomažem narodu“, dodao je Brdar.
Nagradu opštine dobilo je Pozorište Prijedor koje je u istoriji dugoj 58 godina lani imalo najuspješniju sezonu i bilo, prema brojnim ocjenama, najuspješniji ansambl ne samo u Republici Srpskoj nego i u BiH, o čemu svjedoči šest nagrada na nasjatrijem i najznačajnijem pozorišnom festivalu u BiH, u Jajcu, dvije izuzetne glumačke nagrade na Međunarodnom festivalu pozorišta u Brčkom, te učešće na „Sarajevskoj zimi“ i Međunarodnom festivalu u Klužama u Sloveniji. Ovu nagradu prati i novčani iznos od 2.000 KM. Dodijeljene su i pohvale Turističkoj organizaciji opštine Prijedor i Srpskom kulturno-umjetničkom društvu „Dr Mladen Stojanović“. Najvredniju nagradu – Plaketu opštine – dobio je rudnik „Arcelor Mittal Prijedor koji zapošljava 800 radnika, a u skladu sa trendom rasta proizvodnje očekuje i porast zaposlenosti.
U ime svih nagrađenih generalni direktor ovog preduzeća Murari Mukardži na zahvalio se načelniku opštine, opštinskoj administraciji i građanima Prijedora na dodijeljenim priznanjima. „Ova nagrada nam puno znači jer dolazi od naše porodice i jer je to najteža nagrada za dobiti“, kazao je Mukardži. Od osnivanja do danas rudnik je proizveo osam miliona tona željezne rude. Lani je proizveo 1,4 miliona tona rude ili za 17 odsto više od plana, ostvarivši prihod od 75 miliona maraka i izvoz od 22 miliona KM. Fondacija „Arcelor Mittal“ realizovala je oko stotinu projekata u oblastima obrazovanja, zdravstva, sporta, kulture, umjetnosti i socijalne zaštite.
Svečanoj akademiji u pozorištu u Prijedoru prisustvovali su ambasadori i konzuli više zemalja, ministri u Vladi RS, načelnici susjednih opština, delegacije bratskih gradova i drugi brojni gosti. U umjetničkom djelu programa nastupili su Srpsko pravoslavno pjevačko društvo „Vila“, kamerni ansambl „Belkanto“, učenici Muzičke škole „Savo Balaban“, glumci Pozorišta Prijedor Radenko Bilbija i Mirela Predojević i etno grupa „Sinovi Potkozarja“. U povodu Dana opštine brojne delegacije položile su danas vijence ispred spomenika „Za krst časni“, podignutog u znak sjećanja na poginule borce Otadžbinskog rata, i ispred spomenika oslobodiocima Prijedora iz Narodnooslobodilačkog rata.
Proslavu praznika opštine uveličali su i mališani koji su, na platou ispred zgrade opštine, pjevali svome gradu, a načelnik opštine organizovao je prijeme za delegacije iz bratskih opština Bovec i Kikinda. Majske svečanosti počele su u srijedu, 11. maja, komedijom Pozorišta Prijedor „Hot lajn“, nastavljene dva dana kasnije 18. međunarodnim uličnim trkama „Prijedor 2011“, 11. međunarodnim festivalom horova „Zlatna vila“ i Prvim festivalom kratkog videa „3-300“, te koncertom Aleksandra Sanje Ilića i grupe „Balkanika“ na Trgu majora Zorana Karlice.
Tekst – SRNA
Foto – www.gradprijedor.com

Share.