Tešanović: Više pažnje izvoznicima

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ministar porodice, omladine i sporta u Vladi Republike Srpske /RS/ Nada Tešanović izjavila je danas da Preduzeće za proizvodnju namještaja i presvlaka za namještaj „Skonto-prom“ iz Prijedora zaslužuje više pažnje, s obzirom na izvoznu orijentaciju, uspješno poslovanje i stalno povećanje broja radnika.

„Broj radnih mjesta sada, optimistični pogled u budućnost i najava novog zapošljavanja je nešto što itekako treba cijeniti“, rekla je Tešanović nakon posjete ovoj kompaniji.

Ona je navela da je 12 godina opstanka na tržištu za preduzeće tekstilne i kožarske industrije vrijedno pohvale, da je ono imalo koristi od razbih subvencija Vlade RS, ali da kao jedan od najvećih izvoznika u BiH treba daleko više podsticaja.

„Razgovaraću sa ministrom prosvjete i kulture RS o upisnoj politici, jer nedostaju tekstilci i drvoprerađivači, kao i o ulozi Agencije za obrazovanje odraslih koja bi ovoj firmi bila od pomoći pri prekvalifikaciji“, najavila je Tešanović.

Direktor i vlasnik „Skonto-proma“ Elizabeta Josipović najavila je da će u ovoj godini u proizvodnim pogonima u Prijedoru, Prnjavoru i Sanskom Mostu zaposliti novih 300 radnika i pozdravila Vladine najave o subvencionisanju poreza i doprinosa za sve novozaposlene radnike.

„To je mali pomak, a Vlada može kroz razne vidove pomoći ovakvim kolektivim nadoknadi troškove koje od ovog mjeseca imaju po osnovu povećanja poreza i doprinosa kako bismo mogli redovno plaćati obaveze i konkurisati na tržištima na kojima sad radimo“, naglasila je Josipović.

Ona je dodala da zasda neće smanjivati neto platu svojim radnicima i da će se boriti svim silama da do toga ne dođe.

„Skontoprom“ zapošljava 500 radnika u proizvodnim pogonima u Prnjavoru, Prijedoru i Sanskom Mostu, te u osam prodajnih objekata u BiH gdje prodaje vlastiti namještaj robne marke „Urban“, a 90 odsto proizvodnje izvozi, najviše u Švedsku, Italiju i Sloveniju.

Izvor: SRNA

Share.