U devetoj deceniji osvaja planine

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Planinar Stojan Mikić, sigurnim korakom korača uprkos devetoj deceniji života i to mu ne smeta da redovno odlazi na susrete planinara i na uspone na Kozari. Iako je jedan od najstarijih Mikić je počasni član Planinarskog društva „Klekovača“.
Sa svojih 85 godina čak od 1953. godine član je ovog društva od samog njegovog osnivanja a svojevremeno je bio i predsjednik ovog društva.
– Volim izaći na svaki susret planinara i uvijek mi je drago kada vidim dosta omladine, da su zainteresovani za izlete u prirodi i za ovakvu vrstu druženja. Izlete u prirodu bi trebalo češće organizovati pogotovo za školsku djecu i omladinu zbog čistog vazduha na planini, poručuje Stojan.
Pošto je penziju zaradio kao geometar navikao je na izlaske u prirodu i za dug život u zdravlju svima bi kaže preporučio mnogo kretanja i zdravu ishranu.
– Nemam nikakav poseban metod kod ishrane, miješam i zelen i meso, ali ne valja jesti jednoličnu hranu, ona mora biti raznovrsna, kod mene su više u pitanju geni. Nisam nikada bolovao ništa osim obične prehlade. Inače nisam lijen i skuvam sebi hranu, to me naučila još moja majka, priča Stojan.
Stojan se kaže kasno oženio, i nije imao djecu a supruga mu je umrla prije sedam godina. Dodaje da redovno ima goste planinare iz Subotice.
– Svi ljudi iz Subotice su jako fini i mi smo se s njima bratimili, gostoprimljivi su, iako nisu imali planinarskog doma primali su nas u svoje kuće u Subotici. Glavni izlet je bio na Palić i od karaule do karaule. Organizovali su da tamo vojska za ručak spremi grah a mi smo iz Prijedeora donosili uvijek keks koji nam je darovala „Mira Cikota“ i mi smo ga dijelili tamo vojnicima na granici, prisjeća se Stojan.
Kaže na Kozaru je dolazio službeno i ovdje je imao i sobu a i kao planinar je dolazio sa Kotlovače na Mrakovicu.
– Maršuta nam je bila 80 kilometara i znali smo preći u dvije ture teren od Kozaračkog kamena do Podgradaca i Bijelih voda. Volim planinu i volim cvijeće i kod kuće imam puno cvijeća koje gajim, kaže Stojan.
Zbog druženja sa starim prijateljima, gostima iz daleka, ovaj vitalni vremešni čovjek ne propušta ni jednu planinarsku manifestaciju .
Glas Srpske

Share.