U Prijedoru otvoren Nansen dijalog centar

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ambasador Kraljevine Norveške u BiH Jan Bratu je danas u Prijedoru otvorio kancelariju „Nansen dijalog centra“ koja se nalazi u prostorijama društvenog doma u mjesnoj zajednici Raškovac. Svečanosti otvaranja su osim Bratua prisustvovali načelnik opštine Prijedor Marko Pavić, predsjednica Skupštine opštine Prijedor dr Azra Pašalić, generalna menadžerka Nansen dijalog centra Sarajevo Ljuljjeta Goranci Brkić, senior konsultant i generalni menadžer Nansen dijalog mreže Steinar Bryn te brojne ličnosti iz javnog života naše opštine. Bratu je tom prilikom još jednom istakao da je Prijedor u nekoliko posljednjih godina pokazao da je na „pravom putu“ i izrazio nadu da će NDC Prijedor pomoći u tome. Načelnik Pavić je pozdravio otvaranje NDC-a Prijedor i ponovio da su Prijedorčani opredijeljeni za napredak u svim sferama života.
Steinar Bryn je izrazio zadovoljstvo što je Nansen dijalog centar poslije desetogodišnjeg djelovanja u BiH otvorio svoju kancelariju i u Prijedoru. Obraćajući se prisutnima, predsjednica SO Prijedor Azra Pašalić je rekla da će se projekti koji afirmišu suživot i međuetnički dijalog provoditi u Prijedoru u Republici Srpskoj i susjednom Sanskom Mostu u Federaciji BiH. „Projekti će najvećim dijelom biti fokusirani na škole i na mjesne zajednice“, dodala je Pašalićeva. Generalna menadžerka Nansen dijalog centra Sarajevo Ljuljjeta Goranci Brkić je istakla da je otvaranje nove kancelarije NDC-a došlo kao rezultat saradnje i zajedničkog rada lokalne vlasti i civilnog sektora, naglašavajući značaj lokalne inicijative.
Nakon svečanog otvaranja NDC-a Prijedor prisutnima je prikazan dokumentarni film „Neispričane priče“ koji je snimio Nansen Dijalog Centar Osijek, a čiju produkciju su finansijski podržali Norveško ministarstvo inostranih poslova i Ambasada Kraljevine Norveške u Hrvatskoj. Ovaj dokumentarac govori o svjedočanstvima ljudi koji su rizikovali živote, pomažući pripadnicima drugih etničkih grupa da prežive tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji. U naredne 3 godine putem kancelarije NDC-a Prijedor biće realizovani projekti vrijedni oko pola miliona KM.

Share.