Uspješna godina iza Arcelor Mittal Prijedora

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Preduzeće „Arcelor Mittal Prijedor“ će ovu poslovnu godinu završiti sa proizvedenih i otpremljenih nešto više od 1.4 miliona tona željezne rude te oko 60 miliona KM prihoda, rekao je na konferenciji za novinare generalni direktor ovog rudnika Murari Mukardži. „Na taj način smo premašili planiranih 1.2 miliona tona za ovu godinu, dok za narednu 2011. godinu planiramo proizvodnju od oko 1.7 miliona tona željezne rude“, potvrdio je Mukardži.

„Naš strateški cilj je godišnja proizvodnja od oko 2 miliona tona rude. Zbog toga planiramo nova ulaganja od 20 miliona KM, i to od jula iduće godine“, najavio je Mukardži. Direktor prijedorskog rudnika Mladen Jelača je podsjetio da je nekadašnji gigant, Rudnik željezne rude „Ljubija“, godišnje proizvodio 3 miliona tona rude i da namjerava proširiti proizvodne kapacitete sa sadašnjih kopova Omarska i Buvač na ležišta u Ljubiji i Tomašici.

„Buvač i Omarska imaju rok trajanja od nekih 15 godina, a prema starijim istraživanjima, koje sada treba ažurirati, znatna rudna bogatstva se nalaze u Ljubiji i Tomašici“, dodao je Jelača. Preduzeće „Arcelor Mittal Prijedor“ trenutno zapošljava 727 radnika čija je prosječna plata 900 KM najviše zahvaljujući ovogodišnjem prebačaju plana. Za narednu godinu se planira zapošljavanje novih 80 mladih koji su već na obuci. Najveći dio proizvedene rude i dalje se otprema željezari u Zenici, ali je zadržana saradnja i sa željezarama u Poljskoj, Češkoj i Ukrajini. Povodom 17. decembra, Svete Varvare, zaštitnice rudara, u direkciji preduzeća u Prijedoru održana je i prigodna svečanost na kojoj je 120 radnika sa 25 godina staža dobilo satove sa posvetom a dodijeljena su i 4 specijalna priznanja za radnike koji su ocijenjeni najusjpješnijima u protekloj godini.

Share.