Veze i hekla u devetoj deceniji

Iako je zagazila u devetu deceniju života, kada mnoge njene vršnjakinje i ne pomišljaju na ručni rad, Marija Orlović (80) iz prijedorskog naselja Nova Orlovača ne samo da redovno hekla i veze već svoje ručne radove predstavlja na raznim izložbama.
Marija kaže da uživa dok hekla i da će to raditi dok god bude mogla i dok je služe ruke i oči.
– Volim i da vezem, ali ne vidim da uvučem konac u iglu, pa zovem unučad da mi pomognu. Uprkos tome, proljetos sam navezla četiri peškira – priča Marija.
Ima ova baka dvije kćerke i dvije snahe, ali kaže da niko nije zainteresovan da radi ručne radove.
Marija kaže da radove iznosi na razne etno-izložbe kako bi nešto i zaradila.
– Prodaja je bila slaba, a najviše se traže čarape i priglavci. Kada radim, vrijeme brže prolazi, a i nemam puno vremena da razmišljam o suprugu Ljubiši, koji je preminuo prije nešto više od godinu – istakla je Orlovićeva.
Tugu i žalost za mužem ublažuje, kaže, radom i brigom za najbliže.
Baka Marija je na nedavno održanoj manifestaciji „Zlatne ruke Potkozarja“ bila najstariji učesnik, ali kaže da nije nikako mogla da pođe u grad dok nije spremila ručak za djecu i unučad.
– Kod kuće sve radim, spremam ručak, kopam, hranim stoku, nikuda od kuće ne idem, a da svojima ne spremim ručak, priča Marija.
Priznaje da joj volju za životom daje i to što zna da je nekom još potrebna, da nekom može da pomogne i bude od koristi jer, na svu sreću, i u ovim godinama još može da radi.
Izložbe
Marija Orlović je pet godina bila članica organizacije „Zdravo da ste“ u okviru koje je radila, izlagala i prodavala svoje ručne radove. Sada svoje ručne radove samostalno izlaže na raznim manifestacijama.
Glas Srpske