Za Dom zdravlja potrebno još 440.000 maraka

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Za obnovu prijedorskog Doma zdravlja, osim prvobitno planiranih 710.000 KM, potrebno je još 440.000 KM, rekao je direktor ove zdravstvene ustanove Mladen Miodragović. Zdravstveni radnici i pacijenti prijedorskog Doma zdravlja od 1. septembra prošle godine izmješteni su u zgrade bivše medicine rada i bivše stomatologije. Novo zdanje trebalo je da počnu koristiti 1. marta, što se nije desilo ni pet mjeseci od predviđenog roka.

– Obnovljena zgrada trebalo bi da bude useljiva dva mjeseca nakon što se nađu potrebna dodatna sredstva, a za tih 440.000 KM kreditno ćemo se zadužiti, za šta čekamo saglasnost ministarstava zdravlja i finansija Republike Srpske – rekao je Miodragović.

On je podsjetio da su u prvobitno planiranih 710.000 KM učestvovali Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite sa 60 odsto i opština Prijedor sa 40 odsto, oboje iz kredita Svjetske banke za projekat porodične medicine.

– Čim su počeli radovi, vidjelo se da početni iznos neće biti dovoljan i da će biti mnogo naknadnih radova, a u januaru smo naručili procjenu koliko će koštati ti dodatni radovi – naveo je Miodragović.

Prema njegovim riječima, obnova Doma zdravlja koštaće sada 1.150.000 KM umjesto 710.000 KM, a kako ni opština ni Ministarstvo nemaju predviđen taj novac u ovogodišnjim budžetima, Upravni odbor Doma zdravlja Prijedor donio je odluku da se kreditno zaduži za tu razliku od 440.000 KM.

– Taj bi nas kredit koštao 10.000 KM mjesečno u narednih pet godina i mislim da to možemo plaćati iz redovnog poslovanja, iako se sindikati tome protive u strahu od kašnjenja i smanjenja plata – rekao je Miodragović.

U zgradi bivše stomatologije na Urijama biće smješteni dječija stomatologija, pedijatrija i šest ambulanti porodične medicine, a na primarnom nivou zdravstvene zaštite pacijenti će moći da koriste još i ginekološke usluge.

Kada bude obnovljen, prijedorski Dom zdravlja imaće 12 ambulanti porodične medicine, laboratoriju, higijensko-epidemiološku službu, rendgen dijagnostiku i hitnu pomoć.

Projektom porodične medicine sve ostale usluge koje je ranije pružao Dom zdravlja sada su na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite.

Izvor: Glas Srpske

Share.