Za smještaj potrebno do 680 maraka

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Podatak da je broj stanara Doma penzionera smanjen sa ranijih 220 na 183 korisnika već je jedan od pokazatelja da je sve manje onih koji nešto mirniju i bezbjedniju starost mogu da provedu uz njegu i brigu stručnih lica.
Ovo je potvrdio i direktor Doma Adnan Pašalić i istakao da je kriza neminovno zakucala i na njihova vrata.
– U centralnom objektu naše ustanove borave 133 korisnika, a 50 u novom objektu socijalno-gerijatrijskog odjeljenja na Urijama. Cijena smještaja, koju određuje Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, je od 625 do 680 maraka, zavisno od kategorije, odnosno zdravstvenog stanja lica – rekao je Pašalić i dodao da se te obaveze izmiruju sve teže.
On je potvrdio da se dugovanja prema ovoj ustanovi kreću oko 150.000 maraka, te da je problem koji će biti uskoro aktuelan naplata za smještaj 41 bivšeg stanara kolektivnih centara.
Stanari Doma penzionera kažu da su zadovoljni uslovima, a posebno odnosom zaposlenih, koji im pružaju brigu i pažnju. Najviše se obraduju kada im u posjetu dođu školarci, koji im pripreme razne manifestacije. Nedavno su ih posjetili mališani Dječijeg vrtića „Radost“, koji su stanarima poklonili kolače, voće, bojena jaja i sliku koju su sami uradili povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Vaskrsa.
Glas Srpske

Share.