Zimski izviđački kamp na Kozari od 13. do 19. januara naredne godine

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zimski kamp „Jednostavno izviđaštvo“, koji bi trebalo da se održi na Kozari od 13. do 19. januara 2013. godine, okupiće po 30 izviđača iz Prijedora i Zenice, najavio je Ernest Badnjević, starješina Odreda izviđača „Doktor Mladen Stojanović“ Prijedor.

„Zajedno sa predstavnicima Saveza izviđača opštine Zenica obišli smo lokacije u Nacionalnom parku `Kozara` gdje će se organizovati zimovanje i biće to drugi dio projekta `Jednostavno izviđaštvo` kojeg sa 40.000 američkih dolara finansira ambasada SAD u BiH“, rekao je Badnjević Srni.

Zimski kamp organizovaće se na Mrakovici, a izviđači će biti smješteni u dvama bungalovima u i planinarskom domu društva „Ljubijski rudar“ u blizini spomenika na Kozari i u blizini skijaških staza.

„Na obližnjem izletištu Benkovac, gdje dio objekata koriste prijedorski izviđači, nažalost nemamo uslove za boravak zimi jer se radi o dotrajalim objektima u veoma lošem stanju“, dodao je Badnjević.

U prvom dijelu projekta „Jednostavno izviđaštvo“ u avgustu je na Boračkom jezeru organizovan ljetni kamp koji je trajao deset dana i koji je okupio 143 izviđača i planinki iz Prijedora, Prnjavora, Prijepolja, Bajine Bašte i Zenice.

Kamp je vodilo 26 izviđača i planinki iz Prijedora i Zenice. U njegovoj realizaciji kao tehničko osoblje, obezbjeđenje, medicinsko osoblje, kuhari i higijeničari, učestvovalo je još 35 izviđača i planinki, a, izuzev tri profesionalna kuhara, svi su bili volonteri.

Dvije vrijedne titule osvojili su tada prijedorski izviđači: Saša Bašić proglašen je za najboljeg vodnika, a Šejla Ganić za prvu pčelicu kampa.

Cilj kampova je promocija timskog rada, aktivnosti u prirodi, volonterizma i tolernacije, a namjera zeničkih i prijedorskih izviđača je da privuku 500 novih mladih izviđača od 12 do 20 godina, te da se takav kamp održava i ljeti i zimi svake godine.

Domaćin i organizator kampa u Zenici bio je Savez izviđača opštine Zenica, a na Kozari će to biti Odred izviđača „Doktor Mladen Stojanović“ Prijedor.
SRNA

Share.