Bahra Hadžić iz Kevljana nastradala u sudaru kombija sa vozom

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bahra Hadžić(57) iz Hadžića/Kevljani poginula je jutros u sudaru putničkog kombija kojim je upravljao njen suprug Husein Hadžić(59) i teretnog voza koji je saobraćao na relaciji Prijedor-Banja Luka. Prazan teretni voz je na kombi naletio u 10:55 časova na pružnom prolazu u Petrovom Gaju. Husein Hadžić je u ovom sudaru lakše povrijeđen. Inače, ovaj pružni prelaz nije zaštićen branikom ali je preglednost prilikom njegovog prelaska vrlo dobra. Kako kažu mještani Petrovog Gaja, saobraćajne nesreće na ovom prelazu su vrlo rijetke, posljednji takav slučaj zabilježen je početkom 80-ih godina prošlog vijeka kada je poginuo jedan mladić. Prema izjavama očevidaca, Hadžići su krenuli preko pruge prije nailaska voza ali se vozilo ugasilo.
„Izgledalo je kao da vozač razmišlja da li da krene naprijed ili nazad ali je onog trenutka kada je odlučio da krene u rikverc bilo prekasno“, kaže prodavačica iz obližnje trgovine koja nije željela da se predstavi. „Sve je izgledalo kao usporeni film, sirena voza se neprekidno čula iz daljine a kombi se nije pomjerao sa prelaza nakon čega je uslijedio strašan prizor“, dodaje prodavačica. „To je sudbina jer kako da vozilo stane baš na prelazu i da ne može dalje. Mašinovođa jeste dugo upozoravao da nailazi na prelaz i da se vozilo skloni, ali pošto se nisu mogli pomjeriti neminovno je došlo do sudara pri čemu je kombi odbačen u jarak“, rekao je jedan od očevidaca. Mještani iz susjednih kuća prvi su pritekli u pomoć nastradalim Hadžićima.
Mesud Hadžić iz Kevljana koji je nekoliko trenutaka kasnije naišao na ovu nesreću kaže da nesretnoj ženi nije bilo spasa. „Čuo sam udar i trenutak kasnije vidio kako je teretni voz odbacio kombi desetak metara dalje u jarak pored prelaza. Žena je ispala i ležala pored, nas nekoliko smo pokušali da joj pružimo pomoć. Ne mogu da kažem da li je Bahra davala znake života ili ne, ali smo je iznijeli ispod vagona u hitna kola i to je to, mislim da joj nije bilo spasa“, priča Mesud. Nenad Topić iz Petrovog Gaja kaže da su se Hadžići inače bavili poljoprivredom, držali su krave i svakodnevno nosili mlijeko na otkup. „Ovo je sigurno velika tragedija za njihovu familiju koja je u ovom kraju važila za izuzetno poštenu i uzornu. Vjerovatno je u pitanju trenutak nepažnje jer je Husnija uvijek bio pažljiv vozač“, dodaje Topić. Dežurni tužilac Vukašin Kondić je nakon uviđaja rekao da će biti izvršena obdukcija tijela nastradale Bahre Hadžić te da se istraga nastavlja.
Direktor prijedorske Sekcije saobraćajno transportne djelatnosti Milan Bešir je potvrdio da je na lice mjesta ovog tragičnog događaja stigao vrlo brzo. Bešir kaže da je od mašinovođa teretnog voza saznao da je kombi kojim su se vozili Hadžići išao iz pravca Prijedora prema Omarskoj. „Jednim dijelom puta koji se nalazi pored same pruge su išli uporedo sa vozom nakon čega je vozač kombija skrenuo prema pružnom prelazu koji je uredno obilježen svim znacima upozorenja i Andrejevim krstom. Mašinovođa ih je zvučnim signalom pokušao upozoriti da se maknu sa pruge, usporio je kompoziciju voza i pokušao da koči. Međutim, pošto se kombi nije micao sudar je bio neminovan“ rekao je Bešir. „Lokomotiva je svojom lijevom stranom udarila u kombi i odbacila ga sa pruge“, kazao je Bešir dodavši da je dvojac mašinovođa teretnim vozom upravljao propisanom brzinom.

Share.