Iz sudnice: Svjedok rekao da ga je optuženi prvi napao

Prijedorčanin Srđan Bursać (20), kojeg je iz pištolja ranio Borislav Dumnić (35), optužen za pokušaj ubistva, juče je u banjalučkom Okružnom sudu izjavio da ga je Dumnić prvi napao.
– Vozio sam se sa Goranom Mršićem u „fijat unu“ i odjednom nam je u blizini picerije „La kasa“ vozilo koje je išlo iz suprotnog pravca naglo presjeklo put. Jedva sam zaustavio vozilo. Automobil je stao paralelno pored nas, a vozač je otvorio prozor i rekao nam: „Šta stojite?“ Rekao sam mu da smo mogli svi da izginemo zbog njegove vožnje i tada je počela svađa – ispričao je Bursać i dodao da im je Dumnić opsovao majku i izašao iz automobila, pa je i on izašao.
– Dok sam stajao na trotoaru, zaletio se u namjeri da me udari nogom, ali sam se odbranio i udario ga dva puta šakom, a on je pao na svoje vozilo. Kada je ustajao, čuo sam Gorana kako viče „Srđo, ima pištolj“ i tada sam pao. Čini mi se da sam brzo ustao, uhvatio se za ranu i Goran je došao do mene i odvezao me u Službu hitne pomoći – kazao je Bursać.
Mršić je ispričao da je iz automobila vidio da Dumnić u desnoj ruci drži pištolj, koji je uperio u Bursaća.
Vještak balističar Zdravko Jurković rekao je da je vještačenjem utvrdio da je Bursać pogođen hicem iz pištolja „valter“, koji je izuzet sa lica mjesta, a vještak za hemijska ispitivanja Ðorđe Odžaković istakao je da je parafinskom rukavicom utvrđeno prisustvo baruta na desnoj ruci Dumnića.
Obojica su utvrdili da je u Bursaća pucano sa 20 centimetara udaljenosti.
Psihičkim vještačenjem dr Nera Zivlah-Radulović je utvrdila da je Dumnić psihički zdrava osoba i u trenutku događaja bio je u stanju povišene emocionalne uzbuđenosti, sa malo, ali ne bitno smanjenom sposobnošću da shvati svoje postupke i djelo. – I Dumnić i Bursać u vrijeme događaja bili su trijezni – utvrdila je vještačenjem Veselka Bjelaković.
Dumnića Okružno tužilaštvo, kancelarija u Prijedoru tereti da je 27. marta u Prijedoru pokušao da ubije Srđana Bursaća.
Glas Srpske