Lopovi i narkomani ni mrtvima ne daju mira

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nebojša Nožinić iz Prijedora bio je neprijatno iznenađen kada je nedavno od policije saznao da je desetak skupocjenih slova nestalih s nadgrobnog spomenika njegove majke Žiže Nožinić završilo na jednom od lokalnih otpada sekundarnih sirovina.
Slova koja je Nožinić u Beogradu platio 450 maraka prodata su za samo pet.
– Ni manje novca ni veće duševne boli, ne samo za mene nego i za cijelu porodicu. Grob moje majke, tako su mi rekli u policiji, koja je u ovom slučaju bila baš efikasna, oskrnavila je grupa maloljetnika, učenika jedne osnovne škole koja se nalazi u blizini gradskog groblja. Pozlaćena slova su polomili i odnijeli na otpad, da ih tamo prodaju – kaže ogorčeno Nožinić i dodaje da njegov slučaj, nažalost, nije usamljen, jer sa tog groblja sve češće nestaju metalni ukrasi sa spomenika, cvijeće, pa čak i svijeće.
Slobodan Golubović, poslovođa u obračunskoj jedinici „Groblje“ u Komunalnim uslugama u Prijedoru, pretpostavlja da su lopovima i vandalima groblja zanimljiva zbog činjenice da mnoga od njih nemaju čuvara.
– Gradsko groblje nije ograđeno, nemamo čuvara i nemoguće ga je sačuvati. Doduše, portira imamo na groblju na Pašincu u blizini Prijedora, pa ga opet ne možemo zaštititi od lopova koji, izgleda, ne biraju šta će ukrasti. Koliko znam, počionici su mahom mlađe osobe koje se na groblju nerijetko opijaju i drogiraju. Mada zvuči šokantno, alkohol i šprice kriju u grobovima ispod ploča na spomeniku koje ponekad, na zaprepaštenje porodica umrlih, jednostavno zaborave vratiti – kaže Golubović i dodaje da grobljima noću, upravo zbog ovakvih krađa i „interesantnih“ okupljanja, sve češće patrolira policija.

Reljef poznatog vajara nije nađen
Prema riječima Milenka Radivojca, direktora Muzeja Kozare iz Prijedora, policija još nije ušla u trag lopovima i vandalima koji su prije godinu i po s grobnice porodice Stojanović odnijeli muzejski vrijedan reljef Jovanke Stojanović. Reljef je pedestih godina tokom gradnje spomenika lično uradio i postavio njen sin, poznati vajar Sreten Stojanović.
– Bojim se da je nestanak ovog reljefa ili slova s nečijeg spomenika više čin nekoga kojem je zatrebala koja marka za flašu piva ili koji gram droge nego neka smišljena akcija. Ovaj reljef vrlo je prepoznatljiv u umjetničkim krugovima, tako da ne znam ko bi ga mogao imati na svom zidu, a da to ne znamo. Najteže mi je odgovoriti na pitanja porodice Stojanović da li je reljef njihove majke i bake pronađen – kaže Radivojac, koji je ogorčen na one koji otkupljuju predmete ukradene s groblja.
Dnevni avaz

Share.