Opljačkali zlataru pred unukom vlasnice

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Trojica maskiranih razbojnika, koji su s kišobranima, ali i oružjem u ruci upali u prijedorsku zlataru „Mišo i Mira“ u samom centru grada izveli su pljačku „tešku“ više od 100.000 maraka.
Oni su opljačkali zlataru u Ulici kralja Petra Prvog Oslobodioca preksinoć oko 18.30 tako što su uz prijetnju pištoljima naredili mušteriji i radnici da legnu na pod, a od vlasnice zlatare Azemine Srdić zatražili su ključ od kase. U tom trenutku u zlatari se nalazio i njen dvanaestogodišnji unuk.
Jedan od razbojnika je potom otključao kasu u zlatari, iz koje je uzeo 12.000 maraka. Prema potvrdama iz CJB Banjaluka, dok je on praznio kasu druga dvojica razbojnika su iz vitrine zlatare uzimali tasove sa zlatnim nakitom. Nakon toga su se razbojnici udaljili s lica mjesta. Nezvanično saznajemo da je samo desetak minuta nakon pljačke u prijedorskom izbjegličkom naselju Vrbice odjeknula eksplozija, u kojoj je u požaru izgorio automobil golf dva, kojim su navodno trojica razbojnika pobjegli s vrijednim plijenom. Na intervenciju u gašenju požara na zapaljenom automobilu, u kome se nalazila i plinska boca, pozvani su i prijedorski vatrogasci. Mile Novaković, zamjenik komandira prijedorske Vatrogasne jedinice, kazao je da su vatrogasci praktično došli na svršen čin jer je automobil usljed eksplozije potpuno uništen.
„Plinska boca je eksplodirala zapalivši prito rezervoar s benzinom u automobilu. Na svu sreću, vatrogasci su na dojavu mještana Vrbica došli na mjesto požarišta tek nakon strahovite eksplozije, koja je potpuno uništila golf ‘dvojku’. Da smo došli nešto prije toga i životi vatrogasaca bi bili u opasnosti“, istakao je Novaković.
U policiji saznajemo da je automobil koji je navodno razbojnički „trojac“ koristio u pljački zlatare ukraden prije dva dana u Banjaluci u Ulici majke Jevrosime. Istraga o povezanosti pljačke zlatare i namjernog paljenja automobila je u toku. I dok traje istraga vlasnica zlatare je u šoku. Srdićeva govori da je u samo šest minuta, koliko je trajala pljačka, preživjela pravu dramu.
„U zlataru su mi razbojnici upali s kišobranima jer je napolju pljuštala kiša. Sva trojica su bili potpuno maskirani, s ruksacima na leđima i naoružani. Dvanaestogodišnji unuk je bio potpuno nepomičan od straha. Uspjela sam da ga gurnem u WC i zatvorim vrata. Jedan od razbojnika koji je prošao iza pulta mi je s uperenim pištoljem u pravcu glave kazao da mu dam ključeve od sefa. Uzeo ih je i počeo da iz sefa uzima novac. Ostala dvojica krali su palete sa zlatnim nakitom, koga su trpali u ruksake. Sve su zlato pokupili i novac iz sefa, a potom pobjegli“, priča Srdićeva, koja je i juče preživljavala veliki strah.
Ona kaže da je, iako je oštećena za više od 100.000 maraka, najvažnije to da su izvukli živu glavu.
„Imala sam osjećaj da sam pritisnula alarm da bi razbojnici pucali, a tada bi moja tragedija bila ogromna“, govori ova vlasnica zlatare, koja u Prijedoru ima porodičnu tradiciju dugu preko 50 godina.
Tekst – Nezavisne novine
Foto – www.gradprijedor.com

Share.