Prostorije agencije “Lajf turizam” zaključane od aprila

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Republička tržišna inspekcija prilikom kontrole agencije “Lajf turizam” u Prijedoru na poslovnim prostorijama, iznajmljenim u tržnom centru “Bingo”, zatekla je istaknut naziv firme, ali su prostorije bile zaključane, rekli su u Inspektoratu, prenose agencije.

– Zakupodavac nas je obavijestio da već duži vremenski period pokušava stupiti u kontakt sa zakupcem radi dogovora oko izmirenja duga ili eventualnog otkaza ugovora o zakupu, ali bezuspješno, s obzirom da se isti od aprila 2012. godine ne pojavljuje u zakupljenom poslovnom prostoru – saopštila je glavni republički tržišni inspektor Borka Surtov.

Ona je navela da je zakupodavac inspekciju obavijestio da je agencija “Lajf turizam”, čije sjedište je u Tuzli, zakupac poslovnog prostora u prijedorskom “Bingu” od 1. oktobra prošle godine.

Povodom informacije da su učenici Medicinsko-tehnološke i građevinske škole Prijedor doživjeli probleme na ekskurziji koju je realizovala ova agencija, republička tržišna inspekcija posjetila je školu, jer u bazama podataka nadležnih organa nije pronašla podatke o registraciji ovog subjekta na teritoriji Republike Srpske.

Uvidom u ugovor koji je škola sklopila sa ovom agencijom, iz pečata agencije vidljivo je da se sjedište nalazi u Tuzli, a da se u Prijedoru nalazi poslovna jedinica. Daljim traganjem utvrđeno je da se poslovna jedinica putničke agencije nalazi u prostorijama poslovnog subjekta “Bingo” takođe sa sjedištem u Tuzli, poslovna jedinica Prijedor.

Iz Republičke uprave za inspekcijske poslove Srni je rečeno da je Pravilnikom o izvođenju ekskurzija i izleta propisana procedura provođenja javne nabavke usluga za izvođenje ekskurzija u tekućoj školskoj godini u skladu sa propisima kojima se reguliše oblast javnih nabavki u BiH.

– Napominjemo da prosvjetna inspekcija nema zakonska ovlašćenja za kontrolu provođenja Zakona o javnoj nabavci BiH – rečeno je u Inspektoratu.

Pravilnikom je propisano da, turistička agencija koja je nezadovoljna odlukom školskog odbora o izboru turističke agencije, ima pravo podnijeti prigovor školskom odboru, u roku od pet dana od dana prijema odluke, u skladu sa propisima kojima se reguliše oblast javnih nabavki u BiH.

Direktor Medicinsko-tehnološke i građevinske škole Prijedor Milenko Kosić rekao je da je školski odbor ustanovio da je uslove Pravilnika, osim agencije “Lajf turizam”, zadovoljila i banjalučka agencija “Kompas”, ali da je prednost data tuzlanskoj agenciji,jer je ona u ponudi imala šest gratis mjesta.

– Na odluku školskog odbora da izabere žLajf turizamž konkurentska agencija žalila se dva puta, ali je oba puta školski odbor odbacio žalbe kao neosnovane – dodao je Kosić.

Sa agencijom koja organizuje ekskurzije ugovor potpisuje direktor škole, a agenciju putem tendera i po Pravilniku o izvođenju ekskurzija i izleta Ministarstvao prosvjete i kulture Republike Srpske, bira školski odbor.

Školski odbor broji sedam članova i rad u ovom tijelu je volonterski, a ne plaćeni.

Članovi školskog odbora jednoglasno su bili protiv ostavke direktora koju je Kosić ponudio prije dva dana.

Sve vrijeme matursku ekskurziju po Italiji, Francuskoj i Španiji od 9. do 16. septembra pratili su problemi zbog neispunjavanja ugovornih obaveza koje je agencija “Lajf turizam” preuzela kako prema školi i učenciima, tako i prema prevozniku kojeg je angažovala.

Stanica javne bezbjednosti Prijedor u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Federacije BiH intenzivno radi na utvrđivanju odgovornosti svih učesnika u organizovanju ove maturske ekskurzije.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske nema nadležnosti da učestvuje u izboru agencije koja realizuje ekskurziju, već isključivo školama daje saglasnost na realizaciju ekskurzije van granica BiH.

Ovo Ministarstvo u narednih mjesec dana uputiće Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske inicijativu za izmjenu Zakona o turizmu i predložiti znatno strože uslove za osnivanje turističkih organizacija, bez ikakvih ustupaka prema bilo kome.

Iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske je rečeno da turistička agencija “Lajf turizam” iz Prijedora ne posjeduje licencu za organizovanje turističkih putovanja.

Iako agencija “Lajf turizam” nije imala licencu za organizovanje turističkih putovanja, prijedorskoj Medicinsko-tehnološkoj i građevinskoj školi dostavili su ugovor o “poslovno-tehničkoj saradnji” s agencijom “Jelić turs”, za koji se ispostavilo da je falsifikovan i zbog čega ih je ova prnjavorska agencija prijavila policiji.

Izvor: Glas Srpske

Share.