Vatra pričinila štetu od 90.000 maraka

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Neispravne električne instalacije izazvale su u nedjelju i ponedjeljak dva požara, u Gornjoj Puharskoj kod Prijedora i u Gornjim Rakanima kod Novog Grada, a pričinjena je šteta u ukupnom iznosu od oko 90.000 maraka. U oba požara, koja su ugasili vatrogasci, srećom niko nije poginuo niti je povrijeđen.
U samostalnoj trgovačkoj radnji „Nikić“ u Gornjoj Puharskoj kod Prijedora, čiji je vlasnik Sreto Nikić, izgorjela je roba vrijedna oko 40.000 maraka. Nikić ističe da je šteta još veća jer je izgorjela rashladna vitrina i druga oprema u prodavnici.
Šteta od požara u kući sa poslovnim prostorom u Gornjim Rakanima kod Novog Grada, čiji je vlasnik Dragan Damjanić, procjenjuje se na oko 50.000 maraka. Damjanić je uspio da spase samo jednu mašinu iz pilane u prizemlju kuće koja je i najvažnija, jer obavlja sve operacije vezane za obradu drveta. Međutim, ostale mašine i motori su izgorjeli.
Inspektori su utvrdili da je do požara u Damjanićevoj kući došlo usljed kratkog spoja na nepropisno vođenim električnim instalacijama po drvenim površinama u potkrovlju objekta. U trgovačkoj radnji „Nikić“ požar su izazvale neispravne instalacije na rashladnoj vitrini.
Milutin Prodan, vlasnik kuće u čijem se prizemlju nalazi trgovina „Nikić“, ispričao je da je požar primijetio u nedjelju oko 18 časova.
– Iz jednog malog prozora u prizemlju vidio sam da suklja dim. Odmah sam sišao i primijetio da je trgovina puna dima. Kćerka je pozvala vatrogasce, koji su veoma brzo stigli i ugasili vatru koja je dobro zahvatila prostoriju skladišta trgovine. Sva sreća u svemu ovom je to što smo na vrijeme primijetili da je požar izbio i što se to dogodilo u ranim večernjim časovima, a ne usred noći jer bismo tada, siguran sam, doživjeli tragediju – rekao je Prodan i dodao da dio Puharske u kojem je njegova porodična kuća već duže vrijeme ima problema sa napajanjem električnom energijom.
Sreto Nikić, koji je vlasnik lanca trgovina DOO „Nikić“, istakao je da je u svemu ovome najvažnije da požar nije nanio nikome povrede i da nije došlo do tragedije.
Radnica u trgovini Milica Kantar je kazala da su od temperature i dima svi artikli u trgovini uništeni, a folije na ambalaži su stopljene ili izgorjele. Ona je istakla da je sreća što su požar primijetili vlasnici kuće u kojoj se trgovina nalazi.
Požar u Gornjim Rakanima buknuo je u ponedjeljak u jutarnjim časovima na očigled vlasnika i njegovih radnika koji su bili u pilani u prizemlju kuće.
– Kada su osjetili miris dima, vatra je već zahvatila krov i širila se velikom brzinom, jer su daske na tavanu bile suve – pričaju komšije koje su vidjele cijeli događaj.
Damjanić je potrčao da sa sprata, na kojem je sam stanovao, izvuče lovačku pušku i gasnu bocu, a zatim je vodom zalijevao mašine u pilani da ih spase. U kući se nalazila farba koja se koristi u pilani i municija za lovačku pušku, koja je usljed požara počela da puca, tako da niko više nije smio da priđe do dolaska vatrogasaca. Komšije pričaju da je Damjanić svima pomagao i žale što mu se ovako nešto desilo.
Glas Srpske

Share.