Vatra progutala šupe, pa zaprijetila zgradi

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Požar, koji je rano u petak izbio u šupama u blizini stambene zgrade u Ljubiji, kod Prijedora, probudio je i uznemirio stanare objekta koji su strahovali da vatra koja se razbuktala ne zahvati njihove stanove.
Četiri šupe stanara zgrade su potpuno izgorjele u samo dvadesetak minuta.
Pravu katastrofu su spriječili vatrogasci, koji su požar lokalizovili prije nego je vatrena stihija zahvatila obližnju zgradu sa četiri stana. Međutim, u požaru je izgorio dio plastične fasade ove zgrade, koju u Ljubiji nazivaju „kanadska“, jer je izgrađena uz pomoć donacije kanadske vlade.
Požar u starim šupama, u kojima su gorjele gume, drvena građa i stari namještaj, prva je primijetila starica Dara Gvero, čiji je prozor okrenut prema izgorjelim šupama. Ona je potom probudila stanare „kanadske“ zgrade, koji su u prvi mah sami pokušali ugasiti požar, ali su potom u pomoć pozvali vatrogasce.
„Da smo samo pet minuta zakasnili, vatra bi se proširila na zgradu, a onda bi se dogodila katastrofa. Zgrada je izgrađana od drveta i lako zapaljivog materijala – od plastičnih i rigips ploča“, tvrdi jedan iz ekipe od šest vatrogasaca, koji je sa kolegama gasio požar u ljubijskoj Ulici Tone Perića.
Da je izbjegnuta tragedija, potvrdio nam je i Ljubomir Brkić, stanar zgrade kojoj je zaprijetila vatra.
„Našli smo i neku cisternu u kojoj je jedan od komšija čuvao vodu za zalijevanje plastenika. Međutim, vatra se otela kontroli“, kazao je Brkić.
Kako saznajemo u policiji u Ljubiji, požar u šupama, starim preko 50 godina, izazvan je otvorenim plamenom, ali još nije utvrđeno da li je podmetnut. O tome će se, kao i o materijalnoj šteti nastaloj usljed požara, naknadno izjasniti protivpožarni inspektor.
Nezavisne novine

Share.