Ars Kozara 2012

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Laboratorijum umjetnosti u prirodi „Ars Kozara“ ove godine će biti održan od 17. do 26. avgusta na lokalitetu Glavuša i drugim lokacijama unutar Nacionalnog parka Kozara.Ovo je peta „Ars Kozara“ koja će, osim organizatora, okupiti petnaestak učesnika iz BiH i Srbije.

Organizator ove specifične likovne kolonije u prirodi je Udruženje likovnih umjetnika „Tač.ka“, a radu laboratorijuma umjetnosti u prirodi će učestovati i gosti iz Škotske i Francuske.

Pokret Umjetnosti u prirodi doživio je svoju ekspanziju 90-tih godina prošlog vijeka. Ideja pokreta je stvaranje umjetničkih radova u prirodnom okruženju i najvećim dijelom od materijala nađenih u prirodi.

„Ars Kozara 2012“ prati ovu osnovnu ideju pokreta i osim klasičnih instalacija i skulptura proširuje polje svog interesovanja i na eksperimente šireg interdisciplinarnog polja koje obuhvata i umjetnost koncepta, video umjetnost, relacionu umjetnost, fotografiju, kritičke tekstove, eksperimentalnu poeziju, istraživački rad i slično.

Laboratorijum umjetnosti u prirodi „Ars Kozara“ jedini je te vrste u BiH i jedan od rijetkih na Balkanu. Kvalitet projekta i važnost njegovog održavanja prepoznale su brojne organizacije, među kojima je Nacionalni park Kozara koji ustupa lokaciju, te pruža stručnu i tehničku pomoć u realizaciji radova, a Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i ove godine je glavni pokrovitelj događaja.
SRNA

Share.