Biblioteka na prijedorskom brdu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Proteklog petka je u prijedorskoj mjesnoj zajednici Hambarine oformljena biblioteka koja će prije svega služiti građanima sa lijeve obale rijeke Sane a naročito najmlađima. Glavni pokretač ove ideje bila je humanitarna organizacija „Humano brdo“ koja je zahvaljujući svojim koordinatorima, kako na području prijedorskog „brda“ tako i širom svijeta uspjela animirati ljude iz svih sfera života. Oni su bilo putem finansijskih sredstava bilo putem knjiga pomogli da se načine prvi koraci u ovom veoma značajnom i hvale vrijednom projektu.

Na maloj svečanosti upriličenoj u prostorijama društvenog doma na Hambarinama gdje će se ova biblioteka i nalaziti, okupili su se donatori i prijatelji ove akcije. Bili su tu veliki humanista iz Prijedora koji živi u Švedskoj Suljo Halalkić, Fikret Ćuskić i Vahid Bešić iz Kozarca, poznati književnici Muhidin Šarić i Himzo Skorupan, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Muharem Murselović i Mirsad Duratović, predsjednik Savjeta MZ Hambarine Nazif Pađen, predsjednik OFK „Brdo“ Ismet Imširević te koordinatori HO „Humano brdo“ Anesa Kazić, Nijaz Brkić i Saud Begović.

Književnik Muhidin Šarić je tom prilikom izrazio zadovoljstvo što se do sada prikupio veliki broj knjiga koje će biti na raspolaganju kako najmlađim tako i najstarijim mještanima ovog dijela opštine Prijedor. „Drago mi je da sam i ja uspio dati svoj mali doprinos akciji jer će se u ovoj biblioteci od danas naći i moje knjige“, dodao je Šarić. Anesa Kazić se ispred HO „Humano brdo“ zahvalila svim dosadašnjim donatorima i prijateljima koji su na bilo koji način pomogli osnivanje ove biblioteke. Suljo Halalkić je pozvao sve ljude dobre volje, naročito Prijedorčane i Prijedorčanke širom svijeta, da pomognu novoosnovanu biblioteku tako što će donirati barem jednu knjigu ili njenu novčanu protivvrijednost kako bi broj knjiga rastao iz dana u dan.
Akciju osnivanja biblioteke na Hambarinama donacijom u knjigama su podržale izdavačke kuće „Svjetlost“ i „Preporod“ te knjižare „Nur“ i „Bajbuk“, Udruženje pisaca BiH te mnogi Prijedorčani koji žive i rade u inostranstvu. Među do sada pristiglim knjigama nalaze se djela školske literature, djela poznatih bosanskohercegovačkih i inostranih pisaca kao i razne enciklopedije. Za najmlađe tu su i razne slikovnice kao i udžbenici i knjige za učenje stranih jezika.

Share.