Božićna zabava Udruženja Slovenaca Lipa

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Protekle subote prijedorsko Udruženje Slovenaca „Lipa“ je organizovalo svoju tradicionalnu, 14. po redu, božićnu zabavu. Druženje je počelo u Pozorištu Prijedor gdje su nastupili muški hor Golobar iz Bovca te ženski hor „Slovenčice“ koji djeluje u okviru Udruženja Slovenaca iz Tuzle. Inače, opština Prijedor već dugi niz godina sarađuje sa slovenačkom opštinom Bovec sa kojom je lani potpisana i Povelja o bratimljenju.

Voditelj slovenačke konzularne kancelarije u Banjaluci Aladar Belec je potvrdio da Slovenija udruženjima svojih sunarodnika u BiH pomaže finansiranjem njihovih programa, a da im je sada omogućeno da kvalitetnim projektima apliciraju i za sredstva Evropske unije. „U BiH su različiti podaci o broju Slovenaca koji ovdje žive. To je oko 15 000 od kojih u Prijedoru 170“, rekao je Belec.

„Zanimljivo je da je u ovoj godini izdato oko 800 dozvola državljanima BiH po osnovu spajanja porodica, kao i da Sloveniji nedostaje oko 400 ljekara za koje je znatno pojednostavljen postupak dobijanja radnih dozvola“, dodao je Belec. Zamjenik načelnika opštine Prijedor Milenko Ðaković je novinarima rekao da privredna saradnja još nije oživjela, ali da se saradnja na nivou kulture odvija uspješno godinama.

„Pozitivno se može ocijeniti odnos opštine Prijedor prema nacionalnim manjinama, ali i manjina prema ovoj opštini“, naglasio je Ðaković. Dožupan opštine Bovec Valter Mekoš je rekao da su prošle godina već napravljeni prvi koraci u pogledu privredne saradnje opština Prijedor i Bovec, ali da je recesija učinila svoje. „Ipak mislim da će prije ili kasnije doći do konkretne saradnje i na privrednom planu“, poručio je Mekoš.

„Udruženje Slovenaca ‘Lipa’ u našem gradu postoji i radi od 1997. godine a upravo je prva božićna zabava upriličena u Prijedoru prije 13 godina bila prvi korak u njegovom osnivanju“ rekla je njegova predsjednica Alenka Uduč. Nakon prijedorskog Pozorišta božićna zabava je nastavljena u hotelu „Prijedor“ gdje su se članovi Udruženja „Lipa“ i njihovi gosti dobro zabavljali.


Share.