Heroj nacije na daskama Pozorišta Prijedor

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ovog petka, 5. novembra, zvanično će biti otvorena 58. sezona u Pozorištu Prijedor i to sa predstavom „Heroj nacije“ koju je po tekstu Ivana M. Lalića režirao Željko Kasap. „Osim prijedorskih glumaca Radenka Bilbije, Deana Batoza i Darka Cvijetića, u predstavi igraju i tri gostujuća glumca, Aleksandar Stojković, Radenka Ševa i Jelena Seksen“, rekao je direktor ove kulturne ustanove Zoran Baroš Baroš na konferenciji za novinare. Režiser Željko Kasap je rekao da se radi o komediji zabune sa vodviljskim elementima koja prelazi u crnohumornu komediju ili čak tragikomediju. „Uzeli smo vremena i prostora da se obračunamo sa novim medijima i da pokažemo koliko pet minuta slave može da utiče na običnog čovjeka“, dodao je Kasap.
Glumac Radenko Bilbija u predstavi igra glavnog protagonistu, Budimira Životića, kontrolora u gradskom saobraćajnom preduzeću, kojem se život preko noći mijenja zahvaljujući televiziji. „Predstava počiva na voajerskoj želji publike da zaviri u tuđe živote i na potisnutoj želji ogromnog broja ljudi da postanu poznati“, rekao je Bilbija. „Sin gura oca u nešto u čemu se nije nalazio i pokušava da ga nadvlada u komandovanju u domu i preuzme ulogu pater familijasa „, rekao je Aleksandar Stojković koji tumači lik Budimirovog sina Ljupčeta koji za diplomski rad na žurnalistici pokušava od malog čovjeka napraviti zvijezdu nacije. Radenka Ševa igra Budimirovu suprugu, a Ljupčetovu majku, tipičnu predstavnicu populacije koja prati rijaliti programe dok ulogu novinarke u usponu koja želi postati prepoznatljivo lice TV kuće igra akademska glumica Jelena Seksen.
Scenografiju potpisuje Vladimir Vanja Vlačina, kostimografiju Mira Santrač i Biljana Dukić, muziku Bojan Mikulić Mikula, a svjetlo i ton Mladen Vlačina. Premijera „Heroja nacije“ je zakazana za 20 časova a prisustvovaćče joj autori teksta i muzike, te glumci Slobodan Ćustić iz Beograda i Slaven Knezović iz Zagreba. Iste večeri, za 19.30 časova najavljena je izložba radova karikaturiste Duška Katića – Dukata iz Banjaluke. Prva repriza „Heroja nacije“ igraće se u nedjelju, 7. novembra. Ova predstava je prva od pet planiranih premijera prijedorskog pozorišta u ovoj sezoni.

Share.